Luleåbo skriver opera för slottsteatern

När anrika Drottningholms Slottsteater fyller 250 år firas det med en nyskriven opera av Luleåkompositören Jan Sandström.

Jan Sandström har fått uppdraget att skriva musiken till jubileumsoperan på Drottningholms slottsetater. Bilden är från 2006 när Sandström fick NSD:s kulturpris.

Jan Sandström har fått uppdraget att skriva musiken till jubileumsoperan på Drottningholms slottsetater. Bilden är från 2006 när Sandström fick NSD:s kulturpris.

Foto: Kurt Engström

Kultur och Nöje2015-12-10 06:00

Jan Sandström är professor i komposition vid musikhögskolan i Piteå. De närmaste tre åren är han composer in residence vid Norrlandsoperan i Umeå, men har nu också engagerats som kompositör för den nyskrivna operan till Drottningholms Slottsteaters 250-årsjubileum. Operan har namnet Rokokomaskineriet och får sin urpremiär den 7 juni nästa år. Tuvalisa Rangström har skrivit librettot och för regin står Stina Ancker.

– Föreställningen är lekfull och har samtidigt ett stort djup och många överraskningsmoment. Musiken har en doft av 1700-tal men det är ett ”pimpat” 1700-tal och till vissa delar modern musik av idag, säger kompositören Jan Sandström.

Det är Gustav II:s tid som återuppstår. Operan utspelar sig när slottsteatern var ny och i en tid för upplysningsfilosoferna, de vetenskapliga genombrottens och stora omvälvningarnas tid. En tid utan gränser mellan verklighet och dröm, som på teatern.

– Teaterhuset är vår stjärna och hon ska få lysa. Men teater är ett kollektivt konstverk där hantverkare, scenarbetare och primadonnor är lika viktiga kuggar i maskineriet som skapar en föreställning. Därför tar dessa personer också plats på scen, säger Tuvalisa Rangström.

Drottningholms slottsteater står på Unescos världsarvslista på grund av sitt intakta teatermaskineri och originaldekor från 1700-talet som fortfarande används. Det är något som tas tillvara i "Rokokomaskineriet".

Drottningholms Slottsteater

Drottningholms Slottsteater uppfördes 1766 för drottning Lovisa Ulrika, mor till kung Gustav III. Den senare satte upp flera teater- och operaföreställningar på teatern fram till sin död 1792.

Därefter stod byggnaden mer eller mindre orörd, fram till 1921 då den restaurerades under ledning av litteraturhistorikern Agne Beijer.

På senare tid har teatern främst satt upp nya produktioner av 16- och 1700-talsoperor.

Nästa år firar Drottningholms Slottsteater 250-årsjubileum, bland annat med den nyskrivna operan "Rokokomaskineriet" (premiär 7 juni) och den klassiska operan "Don Giovanni" (premiär 13 augusti).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!