Luleå Art Biennial - för den äventyrslystne

Hypnotisörer, köttätande fiskar och labyrinter av brännässlor. Vågar du besöka Luleå Art Biennial 2009?

Pedikyr för den modige. "Garra rufa" - Rödaktig Sugbarb - spelar huvudrollen                               i Tilman Küntzels verk "Risk Your Skin". Foto: Scanpix

Pedikyr för den modige. "Garra rufa" - Rödaktig Sugbarb - spelar huvudrollen i Tilman Küntzels verk "Risk Your Skin". Foto: Scanpix

Foto: Jacquelyn Martin

Kultur och Nöje2009-05-08 06:00
När Luleå sommarbiennal och Luleå vinterbiennal slås samman och blir Luleå Art Biennial 2009 är temat "risk".
- Det har sin inspiration från vad det innebär att vara människa - vår utveckling beror ju på misstag och muteringar. Men det går också att applicera på konsten. Konst är en verksamhet där verk och människa kan pröva gränser och flytta sig utanför det igenkännbara. Samtida konst är en märkvärdig aktivitet för den omformar sig ständigt, säger Jan Erik Lundström, curator.
Att använda sig av en curator är nytt för i år och ett sätt för biennalen att utveckla sig.

Luleå Art Biennial är tillsammans med Göteborgs internationella konstbiennal de enda biennalerna i Sverige.
- Men det som gör Luleå speciell är att den var först, och förmodligen dessutom först i hela Skandinavien. Dessutom görs biennalen av ett konstnärskollektiv, vilket skapar en unik närhet till konstnärerna som deltar - de har ju kontakt med konstens produktionsvillkor. Och lägg sedan till att Luleå fokuserar inte bara på utställningen utan också på produktionen så förstår man varför anslaget är unikt, säger Lundström.
Till Luleå Art Biennial kan vem som helst söka som har en väl genomtänkt verksidé. I år slog man rekord med över 500 ansökningar från samtliga världens kontinenter - till och med Antarktis.
- Allting har hållit väldigt hög kvalitet så det har varit ett tufft jobb, säger Lundström som har valt ur de 25 verk som kommer att delta.

Den 10 juni anländer de första konstnärerna till Luleå för att börja producera sina verk. Under tiden fram till vernissage den 17 juni kan allmänheten beskåda processens framskridande.
En som kommer är den tyske konstären Tilman Küntzel som ska bygga ett stort fotbad och sedan fylla det med vatten och Rödaktig Sugbarb, även kallade "doktorsfiskar". Besökarna uppmanas sedan stoppa ner fötterna i vatten för att låta fiskarna mumsa på gammal hud. Och samtidigt som proceduren är nyttsosam för människan ligger risken i att inte låta fiskarna äta för länge...
Pablo Sigg från Mexiko tänker utsätta besökarna för hypnos i When I Touch Your Forehead, Open Your Eyes. Sessionerna filmas sedan och visas på väggarna i det specialbyggda "hypnoshuset" som kommer att stå inne i Konsthallen.
- Detta är något typiskt för samtidigtkonsten - att låta besökarna bli deltagare och hjälpa till att skapa verken, säger Lundström.
Och vill man inte bli uppäten eller hypnotiserad kan man alltid ta en promenad i estländske Jaanus Sammas vackra parterreträdgård som kommer att vara belägen i museiparken. Men här gäller det att bära långbyxor, för växterna kommer att bestå av brännässlor. Och när detta snabbväxande "ogräs" lämnas obevakat blir frågan hur länge parterreträdgårdens strikta symmetri kan upprätthållas. Med detta vill Samma gestalta ett slags kultiverat kaos som i viss mån bildar en metafor för västerländsk kultur.

Under biennalen kommer också debattkvällar och bildvisningskvällar att hållas, där besökarna får ytterligare chanser att möta konstnärerna. Dessutom producerar Mediagymnasiet audioguider till varje verk. Och efteråt kommer biennalen att förevigas i bokform, som traditionen bjuder.
I år är Luleå kommun den största sponsorn med drygt en miljon kronor, tätt följd av landstinget, Länsstyrelsen, privata företag och Statens Kulturråd som går in med nästan en halv miljon kronor.
- Vi har länge haft svårt att få pengar från kulturrådet eftersom de inte har vetat vilket fack man ska stoppa oss. Vi är varken en institution eller ett projekt. Men i år har de inrättat speciella medel för både Luleås och Göteborgs biennaler, säger Ricky Sandberg från konstärsgurppen Kilen som står bakom biennalen.
Och som vanligt deltar både Konsthallen, Luleå parkavdelning och Norrbottens museum i arrangemangen.
- Jag tycker personligen att det här är Norrlands kanske viktigaste konsthändelse. Det ger konstlivet en nyttig vitamininjektion och dessutom är det bra ur turistnäringssynpunkt, säger Ulf Renlund på museet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!