Den som fyllt på sitt ordförråd och med det nya ordet "välfärdsturism" och använder det i beskrivningen av flyktingmottagning bör se Amer Alis kortfilmer om livet i en flyktingförläggning i Boden. Han vistades i ett år, sju månader och 25 dagar i en gammal militärkasern efter flykten från inbördeskrigets Syrien. Först gjorde han en film om de vuxna i förläggningen, nu har han gjort en om flyktingarnas barn.
– Jag fick idén till den andra filmen när jag var på en second hand-försäljning. Ett barn frågade sin far om han kunde få en leksak som var ganska dyr. Nej, några pengar till det hade inte pappan. När vi fått uppehållstillstånd ska vi köpa det då, undrade barnet. Jo, om vi får uppehållstillstånd svarade pappan.
I filmen talas det mycket bland barnen om uppehållstillstånd.
– De vet inte vad uppehållstillstånd betyder men i familjerna pratas det varje dag om uppehållstillstånd. I familjerna som nekas gråter ofta mamma och pappa. Samtidigt kan dessa barn se andra familjer som fått uppehållstillstånd, som jublar och ordnar fest.
Det är en del av livet i flyktingförläggningen, en oviss väntan, ibland lång. Besvikelser och glädje.
– Jag kan inte säga att jag har några bra eller dåliga minnen av tiden i flyktingförläggningen. Det var som ett fängelse. Vi vuxna klarar det, men det dåliga är att barnen tvingas bo där. Det är tufft att bo där, jättetufft, säger Amer Ali efter att vi sett filmen.
I Barndomsminnen beskriver han hur barnen är offer för föräldrarnas eller regeringars beslut och han har filmat ur barnens perspektiv, bokstavligen. Kameran följer hur de leker i kasernernas korridorer där soldater en gång fick sina vapen visiterade. "Jag ska bli soldat när jag blir stor, men bara i Sverige", säger en liten pojke som kommit från ett land långt borta.
Logementen är barnens hem. Det bor två familjer i varje logement, som delats i två bostäder med hjälp av soldaternas kvarlämnade persedelskåp. Sex och ibland åtta personer på vardera sidan om persedelskåpen. Konflikterna är vanliga då varje familj har sina kvälls- och morgonvanor.
– Med filmen vill jag påverka politikerna och människorna om att flyktingbarn måste få det bättre, säger Amer Ali om sin film.
Det är ingen novis bakom kameran som gjort dessa dokumentärer. Amer Ali studerade regi i fem år på universitet i Ukraina. När han återvände till Syrien fick han anställning på syrisk tv där han gjorde allt från dokumentärfilmer till program om att motionera och vårda sin kropp.
Men så kom den arabiska våren som slutade med inbördeskrig och flykt.
Den som vill få en inblick i livet i Bodens flyktingförläggningar och ett perspektiv på detta med "välfärdsturism" kan se Amer Alis båda korta dokumentärfilmer på Sagabiografen i Boden på tisdag kl 18.30. Filmpool Nord arrangerar och inträdet är fritt.