Litteratur är att vilja

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) i Stockholm är rädd för nya överbyggnader.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) i Stockholm är rädd för nya överbyggnader.

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Kultur och Nöje2013-01-29 06:00

Stockholm är den region som inte låter sin kultur förpackas i en koffert, den så kallade samverkansmodellen. För den som har läst Obelix så liknar situationen lite av gallernas hårdknackade motstånd mot den romerska överheten. Jag vet, liknelsen haltar en aning. Men det gör inte detta uttalande från Madeleine Sjöstedt (Fp), Stockholms kulturborgarråd:

"Det finns alltid pengar till att anställa nya byråkrater. Men att anställa några konstnärer, kulturarbetare, finns det aldrig pengar till. Jag är rädd för nya överbyggnader."

När hörde du senast en kulturpolitiker säga något liknande?

Nu är inte detta årets största nyhet på kulturfronten, åtminstone inte för oss som gillar litteratur. Det måste - utan konkurrens - vara att landets till ytan minsta kommun har utlyst en tjänst som författare.

Tjänsten är på 60-75 procent och sträcker sig från september 2013 till utgången av maj 2014. Arbetsgivare är Burlövs kommun, en ort med cirka 17 000 invånare.

En annan kommun som ser meningen med att satsa på litteratur är Upplands Väsby, 42 000 invånare. Kommunen ger inte bara bidrag till bokproduktion. Den har också ett förlag. Hittills har det gett ut fyra titlar. Förlaget var dessutom representerat på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i höstas.

Hallå!

Två kommuner med sammanlagt 59 000 invånare förmår att satsa. Ett län av Norrbottens storlek och med närmare 250 000 invånare mäktar inte mycket i jämförelse. Våra kulturbyråkrater har inte ens plastat in sina fina utredningar och bemödat sig om att delge sina kunskaper till kollegor i söder som fortfarande tror att litteratur gör sig bäst som litteratur.

Man kan tycka vad som helst om mässor. Men Bok- och biblioteksmässan i Göteborg är unik för det litteraturälskande Sverige. Norrbotten är inte där - undantaget Lumio förlag från Hedenäset.

Men vi har också positiva exempel i Norrbotten. Under perioden 2007-2011 satsade Jokkmokks kommun 220 000 kr på tolv litterära projekt. Under samma period arrangerades i kommunen 22 möten med 28 författare och illustratörer. Kulturarbetarna kom såväl från Jokkmokk som länet i övrigt.

Jokkmokk går mot strömmen. Kommunen gömmer sig inte bakom kommunallagen. Eller för att göra en parafras på ett känt Olof Palmecitat: att tolka är att vilja.

Vill man ingenting så hittar man hinder. Vill man se möjligheter så gör man det. Som Upplands Väsby, Burlöv och Jokkmokk.

Ett annat positivt exempel är startandet av Kiruna Bokhandel. Skeptikerna var många. Men en ideell tidskriftsförening och mängder av ideellt arbete gjorde det möjligt.

Landstinget är länets största bidragsgivare vad gäller kultur och gör mycket bra på flera områden, till exempel dans och konst. Litteraturen har varit eftersatt under flera år. För råda bot på det satsas det på utredningar ...

Litteratur är att vilja. Utredningar kommer och går, litteraturen består.

I år har bokmässan Norden som tema. Det vore på tiden att Norrbotten fick pärmarna ur vagnen och istället fyllde den med författare och litteratur. Destination Göteborg. Destination litteratur och att vilja någonting.

Det vore en kraftsamling värd namnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!