Korna råmar välkomnande och hästarna tittar nyfiket upp från andra sidan staketet på lantbruksgården i Övre Kukkola. Lisa Nilsson bygger hagar och är mitt i gårdsarbetet när undertecknad anländer. Och det är i det, i passionen för hästarna och livet på landet som hon hämtar drivkraften till sitt eget skapande.
– Jag har ridit i hela mitt liv och när jag var liten gjorde jag hästgrejer på syslöjden, säger hon och berättar vidare om att det var när hon träffade en skomakare i ett stall för fyra år sedan som intresset för läderhantverket väcktes på riktigt.
– Han gjorde cowboyboots och lagade sadlar, då bad jag om en lektion för att lära mig använda kniven och grunderna för att komma igång.
I början blev det många armband som hon sålde på olika marknader, men hantverket utvecklades snabbt när hon köpte en symaskin och började sy. Då tog bland annat väskor, sidostycken till träns, plånböcker och bälten form, berättar hon.
– Jag ville hela tiden utveckla mitt skapande. Det var inte pengarna som var drivkraften, utan viljan att kunna växa i hantverket.
Förutom det rent tekniska med läderhanteringen, är de målade motiven en stor del av hennes skapande. Blomster och pasteller är något som syns på många av Lisa Nilssons produkter.
– Jag hämtar mycket från växtriket och dess svenska blommor och även Tornedals-typiska växter.
Inspirationen till hennes skapande kommer, bortsett från hästkretsarna och naturen i närmiljön, till viss del från den "amerikanska cowboykulturen", säger Lisa Nilsson.
– Cowboys i Amerika kunde alla skapa eller laga något. De satt vid lägerelden och flätade läder. Idag kan människor knappt laga något själva, vi köper bara nytt så fort något går sönder.
Även utanför den kreativa zonen, spiller cowboykulturen över på Lisa Nilssons och hennes familjs livsstil. Tillsammans med hennes man driver de bland annat lantbruk med köttdjur hemma på gården, där hästarna hjälper till med traditionsenlig vallning av korna. Beslutet att satsa på lantbruket kom när hon fick sin dotter - innan dess hade hon arbetat som inredningsarkitekt.
– Jag frågade mig själv vad jag vill att mitt barn ska kunna när hon blir vuxen och landade i att det jag gjorde då (inredningstekniker reds.anm) inte var det, jag ville föra vidare mer basala kunskaper.
Dagarna är ofta hektiska med lantbruk, djur och familjeliv. Det är i kombinationen av handfast gårdsjobb med kreativt hantverk som Lisa Nilsson landar och laddar batterierna, berättar hon.
– Där ute är det konkret med vad som ska göras och hur det ska göras, men när man jobbar med hantverk är det en känsla man går på. Jag behöver dagar då jag får vara själv och bara skapa.
Det verkar finnas en röd tråd med en cowboy-anda i allt från ditt skapande till dina kläder och livsstil. Vad betyder det för dig?
– För mig är en cowboy en hårt arbetande människa som brinner för det den gör och har båda fötterna på jorden, säger hon och avslutar:
– Och även att man får göra som man vill. Det finns väl ingen större frihetssymbol än en cowboy på en häst?