Lekfalks film startade het debatt

Filmen "Hur kunde hon?" av Ingela Lekfalk har blivit en av årets mest debatterade och har satt ljuset på situationen för hiv-smittade i landet. På söndag visas filmen i SVT.

Kultur och Nöje2010-11-27 06:00
Filmen Hur kunde hon? är ett porträtt av den hiv-smittade kvinnan Lillemor som förträngde sin sjukdom och skaffade familj med en man, utan att berätta för honom om sin sjukdom. Men en dag får han veta och polisanmäler henne. Lillemor döms för försök till grov misshandel. Mannen och barnen har inte smittats och straffet blev två och ett halvt års fängelse.
Filmen har väckt många frågor och reaktioner. Den har visats på filmfestivaler och fått utmärkelser som Festivalfavorit under TEMPO festivalen.
På söndag visas filmen på SVT, som länge var ängsliga över att sända filmen.
Vad filmen på många sätt satt fokus på är tankemönstren kring hiv-smittade och hur samhället förhåller sig till de som smittats.
Till exempel lyfte Inger Forssgren, ordförande Hiv-Sverige, i gårdagens DN att smittskyddslagen måste ändras och hon menar att "Bara den som avsiktligt har överfört hiv till en annan person ska åtalas. I dag, när det finns effektiv behandling, är hiv inte längre en dödlig sjukdom" och att "tillämpningen av den svenska straffrätten i relation till hiv strider mot internationella rekommendationer".
Men bilden av hiv som det onda är stark och ryggmärgsmässigt inlemmad i samhället.
- Den kritik filmen har fått handlar mycket om att vi inte tar ställning. Vi skuldbelägger ingen för hiv är ju ingens fel. Problemet är att vi är så matade med att hiv är det onda och många har reagerat och ifrågasatt varför "det onda" får prata, säger Lekfalk.

Den vanemässiga synen på hiv märktes även i SVTs första pressutskick om Hur kunde hon? där man skrev; "När Lillemor var 19 år åkte hon Frankrike för att studera och jobba som au-pair. Där träffade hon en snygg och härlig man och blev förälskad. Men han visade sig vara långt ifrån så härlig som Lillemor först tyckte. Han var hiv-positiv och smittade henne."
- Det har att göra med det stigma hiv innebär. Men han som smittade Lillemor var ju inte ond. Han visste ju inte att han var smittad och det första pressmeddelandet speglade synen på hiv och hiv-smittade som något ont. Men SVT ändrade sig snabbt när man insåg vad man skrivit och ändrade texten, säger Ingela Lekfalk som tycker att det ändå hänt positiva saker sedan filmen hade premiär.
- När vi visade filmen på bio så kom en första debatt och nu när filmen visas på SVT kommer en andra våg där exempelvis Inger Forsggren går ut och ta debatten. Det är fantastiskt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!