Låt bli att förvandla vatten till vin

Kultur och Nöje2015-10-10 06:00

”Det värsta man kan servera mig är isvatten. Vatten är giftigt. Det visste redan Jesus. Han förvandlade vatten till vin så fort han fick syn på det.”

Så uttryckte sig den gamle tv-personligheten Sten Broman, som ledde finprogrammet Musikfrågan. Han hänvisade till Jesus första mirakel, när vinet tog slut under firandet av bröllopet i Kana.

Vattenmotstånd fanns också hos den framstående humoristen Axel Wallengren, pseudonymen ”Falstaff, fakir”. I boken En hvar sin egen professor yttrade han: ”Vattnet är ett farligt gift, vilket omger Visby stift”.

Kanske fick det tidiga 1900-talets starka nykterhetsrörelse herrarna att ge sig på vattnet. De ville ha annat i glasen till sjötungan eller oxfilén.

Rent vatten är inget gift, snarare en lyx. Kanske inte i vårt land, men på många andra håll ute i världen. Först under senare årtionden har vi insett vattnets värde också i Sverige. De arrangeras vart femte år kranvattentävlingar och det lockar ibland till leenden, som om det skulle vara fånigare än vinprovningar.

I Svenska Dagbladet kunde vi för några år sedan läsa om lyxkrogar runtom i världen och som har vattenlistor som är lika långa som vinlistorna. Valet av bordsvatten är viktig för smakens helhet. Rätt vatten till rätten och bordsvattnet måste också passa till vinet. Därför har dessa lyxkrogar en motsvarighet till det som kallades vinkypare. Nu heter de inte vattenkypare, nej elegantare ska det vara: vattensommelier.

Även om vatten ibland ses som motsatsen till det fina vinet champagne, så händer det att det riktigt fina vattnet kommer upp i ansenliga priser. Eller vad sägs om en butelj glaciärvatten från Patagonien i Chile för 100 kronor.

Det påminner om de norrbottniska entreprenörerna Bert Persson och Ebbe Wikberg, som hackade loss is från norrbottnisk glaciär, flög isbitarna till Stockholms lyxkrogar där det sedan serverades en jäkel med jökel.

Innan detta år är slut får vi veta vilken kommun som har det bästa kranvattnet i Sverige. Norrbottens hopp är Arvidsjaur, som gått till final. Juryn konstaterade att denna inlandskommuns vatten är ”gastronomiskt”, vad det nu skulle betyda.

Å andra sidan, med sådana översvallande omdömen finns det ingen anledning att förvandla vattnet till vin.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!