Det har skapats många fotoböcker om det lappländska landskapet och det kan innebära risker att ge sig i kast den uppgiften på nytt. Det har Peter Rosén gjort och han klarar konkurrensen i den nya boken "Midnattssol över Lappland".
Så här har vi inte sett Lappland och dess flora och fauna tidigare. Så knivskarpa bilder på djuren. Vi kan räkna hårstråna i renpälsen. Och i så osannolika sammanhang. Här ligger en lodjurshona och vilar med sin sovande unge. I närbild. På motsatta sidan diar en älgko sin kalv.
Och så lite dramatik: en björn som springer undan en vargflock. Dessförinnan har vi sett en annan björn med våt päls nära ett vattendrag. Ett tjäderspel med tupp och flera hönor i en bild med det rätta ljuset, rätta färgerna och så den alltid perfekta skärpan.
Där finns ibland också människor i landskapet, men på något sätt är de gäster i en verklighet som förefaller dem fjärran. Det tidlösa landskapet får en samtidsprägel när vi ser den mänskliga närvaron med kläder och utrustning.
Boken är en fotobok, men där finns också texter. Det är lite högtidliga formuleringar kring lanskapet. Och så poesi bland bilderna, men också poesin blir opersonlig, lite klichéartad. Här hade behövts en vassare, personligare pennföring eller framför allt en redaktör.
Upphovsmannen Peter Rosén är docent i miljövetenskap och kom till Abisko som biolog och forskare 1999. Där började han fotografera, framför allt norrsken. Nu är han fotograf på heltid och håller även kurser om den lappländska naturen och hur klimatförändringarna påverkar den.
"Midnattssol över Lappland" är inte Roséns första bok. Förra vintern gav han ut debutverket ”Aurora Borealis i Lappland” på eget förlag och med texter av Lisa Holmström. Den har sålts i 7 000 exemplar. Den nya boken har kvalitet att också nå ut till en stor publik.