Lappland lockar likes

Den perfekta blandningen av inredning, renhornskronor och midnatssol är Emma Sundströms framgångsrecept på Instagram. Duo har kikat in i hennes ljusa hem där den lappländska naturen spelar huvudrollen.

I våras hittade Emma Sundström en ny hobby: hon gör inredningsdetaljer av renhorn.

I våras hittade Emma Sundström en ny hobby: hon gör inredningsdetaljer av renhorn.

Foto: Josefin Wiklund

Kultur och Nöje2015-09-19 05:00

För knappt ett år sedan startade Emma Sundström ett nytt Instagramkonto med namnet Lapptussan och började lägga ut bilder på sitt hem.

I dag har hon 7 183 följare.

– Det har ju spårat ur fullständigt, säger Emma.

Hon startade kontot för att kunna delta i olika tävlingar, där det ofta krävs en öppen profil, men tävlade bara ett par gånger.

– I de kretsar där jag rör mig är det bara inredning som gäller. Det bästa är att alla är så positiva och glada. Visst är det väl en fantasivärld på ett sätt, allt är så piffat och fint, men alla är så trevliga. Jag har inte fått en enda negativ kommentar. Det är bara "Åh, vad fint! Var har du köpt den?" eller "Hur har du gjort den?". Man blir på bra humör när man varit inne en stund, och så tycker jag att det är roligt att dela med mig, säger Emma.

Att hennes nya användarnamn sedan kom att passa hennes nya hobby var en ren tillfällighet. Emma har alltid haft många gör-det-själv-projekt för sig och i april i år gav hon sig på att pyssla med renhorn. Det första hon gjorde var en ljusstake och sedan blev det en takkrona och några olika varianter av lampor. Hon la upp bilder på sina alster på Instagram och så var det hela igång.

– Det slog igenom hårt. Nu har jag jättestor efterfrågan så jag har fått starta en enskild firma, berättar Emma.

Hon skapar det kunderna vill ha och det kan vara allt från ljusstakar och takkronor till smyckesträd, vägglampor och krokar.

För varje renhornsbild hon lägger upp får hon i snitt fyra mejl med förfrågningar från kunder i hela Sverige, från Ystad till Kiruna.

– Nu har jag en leverans till den allra nordligaste delen av Norge. Att skicka dit var gode bökigt men köparen var beredd att betala frakten.

Emma uppskattar att hon gjort runt 150 renhornspjäser och har flera beställningar till på gång. Nu väljer hon att ligga lite lågt på Instagram för att inte få in för många nya ordrar, råvarulagret håller på att sina.

– Min pappa har varit renskötare i många år och det är via hans kontakter jag får tag på horn. För några veckor sedan köpte jag 34 kilo och det är nästan slut nu, säger Emma.

Hon berättar att hon helst vill ha fällhorn efter vajor, med sarvhorn kan det blir alltför tungt.

– Det jag älskar med renhorn är formen och att de är så olika. Det blir som ett pussel som inte passar ihop och det är hur kul som helst att få det att funka.

Under tillverkningen hjälps Emma och maken Kristian åt med arbetet. De borrar och skruvar för att få allt stabilt och hållbart.

– Det är stenhårt och det luktar ju inte hallonbåtar direkt. Jag vet inte hur många borrar jag kört av, när jag kommer in på järnaffären vet de exakt vad jag ska ha.

Emma jobbar heltid på flygplatsen i kommunen och har renhornen som hobby, men vem vet, kanske kan det bli mer än så i framtiden.

I varje rum i Emmas vita villa i Arvidsjaur finns det någon inredningsdetalj av renhorn. Renskinnet på sovrumsväggen och björkstammen i hallen spinner vidare på det lappländska temat.

– Jag vill ha det ljust hemma och blandar gärna in lite svart. Jag gillar naturmaterial och att plocka in saker utifrån, det har jag alltid gjort.

Hela huset har renoverats sedan familjen flyttade in 2008 och senast ut var källarplanet som fick en ny rumsindelning och en trendig grå väggfärg. Gillestugan med sin stora kamin fick vika hädan till förmån för ett par svala sovrum i en trendig grå nyans.

Köket blev klart i november. Först ville Emma inte ha några överskåp alls, men sedan fick hon se en bild på ett kök med vitrinskåp och då fick det bli så i stället.

– Där ryms det porslin vi använder dagligen. Jag är en samlare så jag har ju fått ta bort mycket, man behöver ju inte tio serviser.

Köksväggarna är målade med kalklitir i ljust grått, en färg som ger väggarna en betongliknande struktur. Att måla med den färgen var en helt ny erfarenhet för Emma, som ändå hunnit med att testa en hel del under renoveringarna av sina fyra tidigare hus.

– "Men vad in i hela Hälsingland är det här?" tänkte jag när jag började måla, underlaget lyste igenom på ett väldigt konstigt sätt. Men när andra lagret hade torkat blev det bra. Jag älskar att prova nya saker, säger Emma.

Hon tror att framgångarna på sociala medier beror på flera saker, dels att renhorn och hantverk ligger i tiden, dels att hon blivit delad av flera stora inredningskonton. Men hon tror också att kärleken till den lappländska naturen kan vara en framgångsfaktor, naturbilderna hon lagt upp har alla fått väldigt många likes.

– Det verkar som att norrland lockar.

Emma Sundström Emmas Instagramtips Emmas följtips

Ålder: 39

Familj: Maken Kristian, 36, och barnen Emil, 18, Moa, 14, och Svante, 5 år

Bor: I en enplansvilla med källare byggd 1980 i Arvidsjaur

Gör: Stationsansvarig på flygplatsen i Arvidsjaur

Intressen: Inredning, tillverkning av inredningsdetaljer i renhorn och andra DIY-projekt

Instagram: @lapptussan

Så får du ett framgångsrikt inredningskonto:

Redigera bilderna, de behöver i princip alltid ljusas upp och snyggas till.

Försök sticka ut i bildflödet, var lite unik.

Roliga texter kan ge roliga kommentarer.

Använd hashtags (#) som #interior, #interiör, #interior4all, #interior123, #inredningsdesign och så vidare.

Tagga större inredningskonton som #finahem #apellebackeninspo för att bli delad av dem.

Lägg ut bilder på kvällar och helger. En bild som läggs ut klockan 20 på kvällen får mer likes än en som läggs ut 8 på morgonen och helger är bättre än vardagar.

Visa upp den norrländska naturen.

@heltenkelt

@tradgardsgatan_6

@drommarivitt.se

@vitanyanser

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!