Lantligt med personlig twist

Hemma i det gamla huset i Risögrund för Mia Brännmark utlopp för sin kreativitet. Hon gillar gamla möbler som ger en hemtrevlig och lantlig känsla men väljer enkla former och starka kontraster före romantik och helvitt.

Foto: Josefin Wiklund

Kultur och Nöje2015-05-09 05:00

Mia och Anders är tredje generationen Brännmarkare som bor i det röda gamla huset i Risögrund utanför Kalix. Det som i dag är köket i bostaden byggdes som timmerstuga i slutet av 1800-talet och flyttades till platsen där det står i dag från Kalix. När Anders farmor och farfar köpte det byggde de till en övervåning och ett vardagsrum och när Anders föräldrar tog över det byggde de ut huset åt andra hållet och genomförde en grundlig renovering.

Anders bodde här hela sin uppväxt och han och Mia köpte det 2003. De flyttade några väggar, rätade upp andra och huset totalrenoverades än en gång.

– Vårt hus är i ständig förändring. Vi kommer inte att flytta fler väggar, men jag byter gärna färg och tapeter, säger Mia.

Hon berättar att Anders farfar rynkat på näsan när huset skulle renoveras förra gången, han menade att det borde rivits till förmån för ett nybygge.

– Han tyckte att det var vansinnigt att renovera, undra vad han skulle ha att säga om det vi gjort... Men vi är nog de sista, jag tror inte att våra barn Oscar och Amanda kommer att vilja fortsätta.

Mia har inrett huset i en lantlig stil, men på sitt eget sätt.

– Jag vill ha det hemtrevligt, lite mysigt men utan för mycket plåtter. Jag har nog en ganska blandad stil, mycket gammalt och lite nytt. Jag vill ha det lite eget, något som ingen annan har och jag tycker att jag har fått till det. Jag testade shabby chic ett tag, med mycket vitt, men det kändes inte rätt. Jag är inte så mycket för det romantiska, säger hon.

I stället har hon satsat på en enklare och lite råare stil och en kontrastfull färgskala i svart, vitt och grått.

Med undantag för den turkos-rosa piontapeten i hallen.

– Mer rosa åt folket, brukar jag säga, skämtar Mia som bakat illrosa cupcakes dagen till ära.

De ska Amanda och hennes kompis äta på den inglasade balkongen när de kommer hem.

Mia har ett förflutet som florist men jobbar i dag som maskinförare på fabriken i grannbyn.

– När jag inte jobbar med att skapa längre hittar jag saker hemma att pyssla med för att få utlopp för kreativiteten. Jag är en estet och gillar mer att skapa med händerna än att läsa böcker, säger hon.

Mia tycker om att köpa gamla möbler på loppisar och göra om dem efter sin egen smak.

– Man ser skönheten i det som inte var så fint från början.

En favorit är skänken som står i vardagsrummet. Den har tillhört Mias farfar och hon har målat om den med svart kalkfärg som hon sedan vaxat. Resultatet är en matt yta med en känsla av patina. Just kalkfärg är Mia extra förtjust i.

– Det går snabbt, torkar fort och det blir bra. Man behöver inte göra så mycket underarbete, den fäster bra och är rolig att måla med. Tyvärr är den inte den billigaste färgen. Man behöver vaxa ytan, annars blir det för strävt och det fastnar lätt smuts, men det är inte alls besvärligt. Man penslar bara på och torkar av med en trasa efter en stund.

Förutom att renovera och inreda tycker Mia om att baka, laga mat och sy. En stor del av inspirationen till skapandet hemma hämtar Mia från tidningar, tv och inte minst från Instagram. Hon lägger ofta själv upp bilder på saker hon gjort för att inspirera andra.

– Jag vill inte skryta och brukar nog ofta hålla mig i bakgrunden, men om det är någon som blir inspirerad så är det bara roligt.

Väggskåpet i vardagsrummet har Mia gjort själv av gamla fönster. Här samlar hon minnessaker som sin farfars mors gamla glasögon.
Väggskåpet i vardagsrummet har Mia gjort själv av gamla fönster. Här samlar hon minnessaker som sin farfars mors gamla glasögon.
Mias instagramtips

Familjen: Mia Brännmark, 35, maskinförare, Anders Brännmark, 36, systemutvecklare med eget företag, Amanda, 9 år, Oscar, 5 år.

Bor: Som tredje generationen i ett gammalt utbyggt hus i Risögrund utanför Kalix.

Instagram: @mia_brannmark

@jenils

@jennysmatblogg

@interflorakalix

@handplockat

@helena_kummu

@hundrafyrtioettan

(Följ @duohelg på Instagram osckså när du ändå är igång, så får du lite förhandsinfo om vad som kommer framöver i bilagan)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!