Länken leder till konstens kyrkogård

Kultur och Nöje2016-10-08 06:00

Anders Sunna kämpar för sin upphovsrätt, att andra inte ska ta hans bilder och använda dem i ett politiskt syfte som är honom främmande. Ni har läst om detta den gångna veckan, om den våldsromantiserande utställningen i Ájtte fjäll- och samemuseum.

Upphovsrätten är viktig, samtidigt är det en rätt som börjat skjutas i sank i den nya digitala värld som tagit över efter den tid när bokstäver och bilder bara fanns på papper eller hängde på väggen i ram.

Hur ser världen ut den dag upphovsrätten fullständigt underminerats, där alla tar av alla och utan att betala? Jo, det blir en fattig värld, med glesa bokhyllor, ödsliga konsthallar och dagstidningar som blåser bort av en vindpust.

Men det är inte bara de så kallade "gammelmedia" som går sin hädanfärd. Vad är det för mening med de så kallade sociala medierna (telefonen räknas inte till dem, trots att den är mest social) när Twitter och Facebook inte kan stjäla från de massmedier som nu finns, när det inte längre går att dela till den store gökungen som äter sig proppmätt och sedan knuffar ut de andra ur det mediala boet.

Har ni tänkt på det, vad vore Facebook utan detta upphovsrättsliga stöldgods? Skulle du nöja dig med att klicka tummen upp för vad dina "vänner" har på lunchtallriken, se denna oändliga rad av filmklipp på söta katter, nördintressen, semesterskryt, de evinnerliga profilbildsbytena och allt det där andra omistliga.

Knappast. Den dagen Facebook inte längre kan hämta sin betalningsfria näring från andra medier, fylla sidorna med länkar till intressanta artiklar, då är dess storhetstid ute. Synd för Luleås stora datorhallar.

Att medielandskapet kan förvandlas till de tryckta ordens och bildernas kyrkogård beror på en upphovsrättslagstiftning som härstammar från en förfluten tid. Jag hämtade lagen på datorn och sökte i texten på orden "länka" och "dela". Det blev noll svar.

Sedan försökte jag läsa lagtexten. Jovisst slår den vakt om upphovsrätten till litterära och konstnärliga verk, men hamnar din text eller bild på internet står det vem som helst fritt att strunta i upphovsrätten, även om det inte står så i lagtexten. Det är nämligen fritt fram att länka.

Nu rapporteras det om prövning i rättsliga instanser världen över om det verkligen ska vara tillåtet att runda upphovsrätten genom länkning. Men vad hjälper det. Cyberrymdens maffia har redan tagit över.

Hur ska det då gå med författandet och bildskapandet. Blir det några nya böcker och konstverk? Ja, det får väl ske av upphovsmän försörjda av det allmänna och som inte vågar stöta sig med bidragsgivarna. Sedan blir det inte många böcker skrivna och konstverk målade.

Vi är tack och lov inte där ännu och vi håller på konstnärer som Anders Sunna, som kämpar för att få behålla sin rätt till de bilder de skapar för vår skull.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!