Laestadius städas ut

.Anneli Mäkinen från stödföreningen Laestadiusmuseets vänner.

.Anneli Mäkinen från stödföreningen Laestadiusmuseets vänner.

Foto:

Kultur och Nöje2013-12-11 03:47

Temat var Kulturens betydelse för det attraktiva samhället och på plats i förmiddagens panel fanns Anneli Mäkinen från stödföreningen Laestadiusmuseets vänner, museiguiden och kulturarbetaren Emil Enbuska och chefen för Norrbottens museum, Curt Persson. De talade sig varma för Laestadiusmuseets betydelse men uttryckte samtidigt en stark oro inför museets framtid.

– Hela museifastigheten ägs av Pajala församling och den har sagt upp hyresavtalet med kommunen från och med den sista juni 2014. Vad händer sedan? Kommer museiverksamheten att finnas kvar? frågade Anneli Mäkinen.

Något svar fick hon inte. I publiken fanns visserligen Pajalas kommunalråd, men han visste inte mer än någon annan och ingen från församlingen hade bjudits in.

Via telefon bekräftar dock Folke Hieta, ordförande i kyrkorådet i Pajala, att ombyggnadsplaner mycket riktigt kommit till för prästgårdsbyggnaden, som en följd av bostadsbristen i Pajala:

– Det var när nya kyrkoherden inte hade någon bostad. Då tänkte vi att museibyggnaden tidigare varit prästgård och att en del av den skulle kunna bli det igen medan museet drivs i vanlig ordning, säger Folke Hieta.

Men någon överenskommelse med kommunen finns inte, trots att det bara är ett drygt halvår tills avtalet går ut.

– Nej, men det finns inget som säger att avtalet inte kan förnyas. Laestadiusmuseet är en viktig del av kulturarvet och det kommer säkert att leva vidare, oavsett vem som driver det, säger Folke Hieta.

I församlingens budget för 2014 har 1,5 miljoner kronor avsatts till förändringar i prästgården och Laestadiusmuseet.

– Men exakt vad som ska göras och vilka delar som ska användas till vad är inte klart. Först måste ju någon arkitekt titta på huset. Tillstånd för ombyggnad krävs också eftersom huset är kulturmärkt, säger Folke Hieta.

Just detta är emellertid inte alls så enkelt enligt Norrbottens Museums Curt Persson.

– Först måste man begära hävning av byggminnesförklaringen och det är svårt att få. När man ansöker och får en fastighet byggminnesförklarad innebär det ju inte bara att man får något utan också att man har förpliktelser.

Persson som inte skrädde orden var starkt kritisk till avsaknaden av långsiktighet och menade att den osäkra situationen för museet aldrig hade uppkommit om kommunen visat större engagemang.

Något som Pajalas kultur- och utbildningschef Leif Rönnbäck försvarar med att det inte går att ha långsiktiga planer för en fastighet som man saknar hyreskontrakt för.

Han framhåller också att man visst har haft långsiktiga planer för museet – tidigare. När det gäller församlingens uppsägning av hyresavtalet tror han att det kan få positiva effekter.

– Väljer kyrkan att satsa på museidelen och pörtet kan det bli bra. Det är ju sådant som vi som hyresgäster inte har kunnat göra. Vidare tror jag att kyrkan kan ha lättare att få externa medel.

Vad säger du om oron för att museiverksamheten kan försvåras av att huset samtidigt fungerar som bostad?

– Det finns väl många byggnader med olika funktioner, och det är säkert sådant som går att lösa, säger Leif Rönnbäck.

Chefen för Norrbottens museum Curt Persson uttryckte kritik mot hanteringen av Laestadiusmuseet.
Chefen för Norrbottens museum Curt Persson uttryckte kritik mot hanteringen av Laestadiusmuseet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!