Kyrkan sedd på olika sätt

Korsstygn, trärelief och gravyr. Materialen och formerna är skiftande men motivet är detsamma – Nederluleå kyrka.

Lika. Tre bilder som vid en första anblick ser likadana ut, men som innehåller små avvikelser.

Lika. Tre bilder som vid en första anblick ser likadana ut, men som innehåller små avvikelser.

Foto:

Kultur och Nöje2016-07-21 06:00

Konstnären Mats Wikströms stora intresse är folklig konst. I många år har han köpt bilder av kyrkan som han har hittat på loppisar och i secondhand-butiker och det har resulterat i en växande samling. Tillsammans med inlånade föremål från kyrkstugeägare har en utställning tagit form som är öppen under sommaren.

I Sockenstugan, nedanför den kyrka som är utställningens gemensamma nämnare, visas just nu en brokig samling av alster. En klocka, modellbyggen och en silverberlock blandas med gamla trätråg och en psalmbok med skinnomslag.

Mats Wikström, som har hängt utställningen, fascineras av variationen – och likheterna. Han visar tre tavlor som hänger tillsammans i ett hörn av rummet. Två är målade på spånskiva, den tredje är broderad:

­– Det här är varianter av exakt samma motiv. Det är samma vinkel, och det är ingen slump. Ofta finns det en ursprungsbild eller ett foto som är avmålat. Titta, här är det en guldtupp på taket, men på den andra bilden är det ett kors. Kanske är det svårt att få till den detaljen med korsstygn, funderar han och stryker med handen över broderiet.

– Det går också att se tidsmarkörer, som stegarna på taket och den putsade fasaden. Det har inte varit stegar där under de senaste årtiondena och putsen togs bort i början av 1950-talet, säger han.

Mats Wikströms favoriter är de trätråg som målats av tvillingarna Nils-Johan ”Nicke” och Oskar Nilsson från byn Långnäs.

– De föddes någon gång kring 1900 och bodde kvar på gården under hela livet. Den ene for iväg och jobbade och var borta från gården i perioder. Han dog i början av 1950-talet. Den andre, som målade mer, åkte omkring som frisör och klippte folk. Han levde fram till 1964.

– Båda två ska ha målat, man kan se lite skillnader. Några av trågen är målade med lite säkrare hand. Det kan vara så att det är olika målare, det kan också vara tidsskillnader.

Han granskar raden av de så kallade twintarnas tråg längs väggen:

– Det är en helt otrolig syn, tycker jag. Bara om man ser på färgerna, hur det är ganska likt, men det är inte två som är exakt lika i färg. Och trågens form, att det finns så mycket ännu äldre historia i dem.

Han vänder på ett av dem och läser inskriptionen på undersidan:

– Här finns ett bomärke och årtalet 1852 inristat. Tråget är alltså målat 70 år efter att det tillverkades. Det är ett försök att göra någonting vackert, och det försöket är vackert.

Några gröna metalltallrikar som också ingår i utställningen används som jämförelse:

– Gravyrerna där är exakta, men de är bara det. Det här, trätrågen, det är livet.

konst

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!