Kulturvärlden stöder mordhotade Vilks

Stödet för den mordhotade Lars Vilks är starkt. Såväl publicister som konstnärer efterlyser ett tydligt försvar av yttrandefriheten. Men alla är inte överens i frågan.

Kultur och Nöje2010-03-11 06:00
Debattören och frilansskribenten Nabila Abdul Fattah, som själv är muslim, menar att en total resignation inför rätten till yttrandefrihet inte är tillfredsställande. Hon tycker att kulturvärlden borde nyansera sitt ställningstagande.
- Självklart är det förfärligt att Vilks har blivit mordhotad, men det borde bli en större diskussion än vad det är. För mig är Vilks teckning ärekränkning och hets mot folkgrupp, och kulturvärlden borde inse att det här handlar om att ha yttrandefrihet under ansvar. Man kan inte bara säga att man får säga eller göra vad som helst för att man håller på med kultur.
Nabila Abdul Fattahs åsikt delas dock inte av de publicister och konstnärer som TT Spektra pratat med.
Flera av dagstidningarna publicerade under onsdagen Lars Vilks teckning, och bland andra konstnären Carl Johan De Geer efterlyser fler publiceringar.
- Om alla tidningar i Sverige publicerade teckningen skulle ingen religiös grupp kunna rikta ett effektivt hot, då kan man inte hota enskilda längre. Jag blev glad när jag såg att den publicerades, det är alla tidningars plikt, menar Carl Johan De Geer.

Björn Wiman, kulturchef på Expressen och tillträdande kulturchef på Dagens Nyheter går ännu längre.
- Nu efterlyser jag mer och grövre religiös satir, oavsett religion. Den svenska publicistkåren har varit ganska undfallande både när det gäller att publicera de här bilderna och att försvara yttrandefriheten. Jag tror att det här är på väg att förändras nu, när frågan har blivit till allvar på ett annat sätt, säger han.
Det behövs, menar Björn Wiman, till skillnad från Nabila Abdul Fattah, ett tydligare ställningstagande för att yttrandefriheten är absolut.
- Man har ovillkorlig rätt att publicera de här bilderna, man bör kanske till och med göra det. Det är en enorm skillnad mot att hetsa mot folkgrupp, en religion kan inte bli kränkt, så enkelt är det.
Även Konstnärernas riksorganisation, KRO, ger i ett gemensamt uttalande med Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare, KIF, Svenska Tecknare och Sveriges Fotografers Förbund sitt fulla stöd till Lars Vilks.
- Man måste våga ta ansvar för yttrandefriheten. Vi måste ånyo fylla begreppet med ett innehåll, säger KROs ordförande Karin Willén.

På flera bloggar med kulturanknytning finns ett uttalat stöd för Lars Vilks. Sveriges Radios Gunnar Bolin skriver till exempel att mordhoten mot Vilks gör att allt, för tillfället, handlar om en enkel insikt: solidaritet med den mordhotade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!