Ibland kommer kulturarvet ut i ljuset. Som i Jokkmokks kyrka där allmänheten för en dag kunde se den ståtliga ljuskrona som gav ljus i guds hus från det kyrkan stod klar 1889 till 1949, då det elektriska ljuset fick ta över.
– Den är stor och tung och hade 18 fotogenlyktor. När den skulle tändas och släckas fick den hissas ner från taket. Som bränsle i lamporna användes fotogen, säger Harry Larsson, församlingens specialsnickare som fick ta sig an denna metallklenod.
Intill den stora, smidda armaturen fanns inlindat i gammalt tidningspapper prismor till den.
– Vi har inte hittat fotogenlamporna till kronan, men de finns säkert någonstans, säger Harry Larsson.
Anna-Lena Andersson arbetade också med det som blev en endagsutställning av kulturarvegods från den nu 127 år gamla kyrkans historia.
– Vi har fått bilder från Ájtte som visar hur kyrkan tidigare såg ut. Här kan man se den stora ljuskronan som vi tagit fram, säger hon och håller upp en bild.
I utställningen visades också en dopfunt. Den är mycket gammal.
– Den kommer från Kvikkjokk och det sägs att den är från 1500-talet eller 1600-talet. Men det verkar som någon använt den som kulfång, säger Anna-Lena Andersson om bucklorna.
I lördags visades kulturarvets gods under arrangemanget Kyrkans dag. Sedan bars allt tillbaka igen, upp på de kyrkliga vindarna.