Kulturår med protestkonst och Marylin Monroe

Leif-Erik Nygårds ställde ut fotografier av Hollywoods stora. Första bilden av en helnaken Marilyn Monroe lockade stor publik.

Leif-Erik Nygårds ställde ut fotografier av Hollywoods stora. Första bilden av en helnaken Marilyn Monroe lockade stor publik.

Foto: Pär Bäckström

Kultur och Nöje2014-12-31 03:26

JANUARI: Midvinterfolk 5.0 lät som en programvara, men det var namnet på den femte musikfestivalen med detta namn. Flera av musikanterna hade rest långt, men spelade ideellt, för biljettintäkterna gick också denna gång till föreningen Barnens Rätt i Samhället, BRIS. ”Här bjuds det på musikalitet som får foten att stampa i golvet”, löd det i NSD:s berömmande recension.

Kerstin Bergström gjorde litterärt bokslut med romanen ”Slutord”. Hon avled senare under året.

Fem konstnärer från Kiruna ställde ut i Konsthallen i Kulturens hus i Luleå. De fem var AnnaSofiaMååg, Roger Metto, Agneta Andersson, Hans Isaksson och Liselotte Wajstedt. Mitt i alltihopa fanns där en Ikea-reproduktion, som sålts i 3 000 exemplar.

Efter sex år lämnar Lena Engqvist arbetet som teaterchef för Giron sámiteáhter i Kiruna.

FEBRUARI: Tornedalsteatern satsar på en svart komedi, ”Furuhelvetet”, skriven av Regina Veräjä. Den beskriver en tornedalsk familj, ett helvete för frun i huset och ett paradis för mannen. För tankarna till Eugene O’Neill, Lars Norén och grekiska dramer, berömmer NSD:s recensent.

NSD:s Johan E Skoglund recenserar Mari Boine med Norrbotten Big Band och irriteras över skattefinansierad ”billig plakatpolitik” och liknar konserten som ett samiskt väckelsemöte mot gruvor.

Umeå invigde kulturhuvudstadsåret och det med bland annat Luleåkonstnären Lars Lundqvist, som lätt stänga in sig i ett taklöst ishus mitt i stan. I 48 timmar satt han instängd. ”Jag blir nästan rörd”, sade han när publiken applåderade hans befrielse.

Camilla Blomqvists pjäs om den släckta gatubelysningen i Övertorneå, ”Måste hem innan det blir mörkt”, har premiär på Norrbottensteatern. Den gillas av NSD:s recensent: ”Ge oss fler dramatiseringar av det som händer i nutid”.

Norrbottens stora våruppsättning är ”Frankenstein” i Nick Dears bearbetning av Mary Shelleys roman. ”Det är bara att ge utmärkt beröm godkänt i alla delar”, heter det i NSD:s recension och framför allt till huvudrollsinnehavaren Josef Säterhagen: ”Han väcker publikens kärlek till en varelse som inte bärspår av tilldragande uppsyn eller skönhet. Det gör han stort.”

MARS: Lina Stoltz i Överkalix berättar i en NSD-intervju om sin nya bok I morgon är allt som vanligt, som handlar om en flicka med en mamma som har alkoholproblem. Den är riktad till barn i åldern 9-12 år.

78-åriga Sara Arnia gör en grandios återkomst på scenen med O, du milde moder. Den är fem roller ur fem pjäser som alla satts upp på Norrbottensteatern tidigare år. ”Sara Arnia behärskar scenrum och publik, ja till och med sufflösen”, skriver NSD:s hänförde recensent.

NSD:s kulturredaktör ifrågasätter i en krönika landstingets Rubus Arcticus-pris, varför det också delas ut till konstnärer bosatta utanför Norrbotten. Krönikan irriterar Rubus Arcticus-pristagaren, författaren och före detta Kirunabon Ann-Helén Laestadius, som i ett debattinlägg skriver: ”Vill man bedöma en kulturell återbäring för Norrbotten ska man väl hellre se till vad vi gör, inte var vi bor”.

Kalix konstförening slår besöksrekord med sin utställning av Leif-Erik Nygårds 50 fotografier av Hollywoods stora stjärnor. Däribland den första bilden av Marilyn Monroe utan en tråd på kroppen. ”Hennes kjol blåste ju upp i en film, men hennes bästa var De missanpassade”, minns 87-årige Karl-Bådo Johansson.

Anders Sunna ställer ut i Gällivare museum. Han tar i sina målningar och collage vredgad ställning mot förtrycket av samerna. ”Den samiska kulturen accepteras bara som ett turistjippo”, säger han inför vernissagen.

Andrea Lundgren, med rötterna i Boden, kommer med sin andra roman, Glupahungern. ”... sinnliga detaljer, tunga omtagningar och pressade bilder”, skriver NSD:s recensent om en bok som liknar en släktkrönika från Lundgrens hemtrakter.

APRIL: Norrlandsoperan fyller 40 år och dess symfoniorkester framträder i Kulturens hus i Luleå med skådespelerskan Pia Johansson som presentatör. NSD:s recensent gillar inte hennes många ord, skriver bland annat: ”Alla som är intresserade av att veta att hennes citrongula byxor färgades lingonröda av mens 1974 räcker upp en hand”.

Sara Edström ställer ut skulpturer i Galleri Lindberg i Luleå och passar på att kritisera Luleå kommun: ”Jämför med Haparanda som köpt offentlig utsmyckning utomhus av flera skulptörer. Vi är många skitduktiga skulptörer här i stan, men det är som om vi inte finns”.

Lainio har operapremiär och inget mindre än en Sverigepremiär för Vladimir Levitts Tenderness och den gillas av NSD:s recensent.

Utställningen Northern Beauty mellanlandar i Luleå. Den omfattar konstverk av konstnärer på Nordkalotten och NSD:s anmälare finner den ryska konsten mest spännande.

MAJ: 46-åriga trebarnsmamman Therese Henriksson i Mockträsk debuterar med romanen Korpmåne. I en NSD-intervju sammanfattar hon boken: Den handlar om en flicka som talar med djuren, en pojke som vid fullmåne förvandlas till en korp och en blodsugande affärskvinna, tillika häxa. Senare under 2014 kommer boken ut.

Staffan Forssberg ställer ut hos Galleri Lindberg i Luleå och berättar om sina två husgudar: Marcel Duchamp och Carl Fredrik Reutersvärd. En av dem har han målat naken.

I en idrottshall i Luleå ges Norrländsk passion, smakprov från övre Norrlands länsteatrar. Det blir lite av Norrlandsmästerskap i teaterkonst och NSD:s recensent känner sig stolt som norrbottning efter föreställningen.

Giron sámiteáther i Kiruna har premiär på Jag är tusen år av Erik Norberg. ”Det är svårt att avgöra vad som får håret att resa sig i nacken. Kanske talet om den siste same som avrättades 1693 – på bål med sin trolltrumma”, skriver NSD om premiären.

JUNI: Amir Ali studerade regi i Ukraina i fem år. Sedan hamnade han som flykting i Boden. Om Bodentiden gjorde han filmen Barndomsminnen som fick sin premiär i Boden.

Tornedalsteatern är ensam i Norrbotten med at spela en sommarpjäs. Denna sommar blir det Mozarts enaktare Teaterdirektören. Den spelas i cirkustält i Juhonpieti.

Kalix konsthall ställer ut Estet 20 år, elevers konst från estetiska konstprogrammet i gymnasiet. NSD ser utställningen och ställer frågan: var är ni alla unga män med konstnärliga ambitioner? Av 39 utställda verk har 35 skapats av kvinnor.

Feministen Kakan Hermansson ställer ut i Kiruna och får stans hela hockeylaget med sig som byter tävlingsdräkt till regnbågens färger. Jag ska begrava dig heter utställningen och den handlar om mäns våld mot kvinnor.

Minns ni Tuoddargruppen, konstnärerna i Malmberget? Kanske inte, för den vilar men reste sig tillfälligt och de 13 konstnärerna ställde ut i Gällivare museum.

JULI: Spionoperan av Carsten Palmaer och Tomas Bresky spelas för andra året på Kläppenteatern i Boden. ”Musikal är nog ett bättre epitet än opera, med en rad fantastiska sångnummer som driver handlingen framåt på ett förtjänstfullt sätt”, skriver NSD-recensenten Pelle Lindblom.

Luleå har också en skulpturpark, men håller den måttet? Frågan ställs i en NSD-artikel där det konstateras att skulpturer backats på, slagits sönder och hela parken på Kronan lämnats åt sitt öde.

AUGUSTI: När Bodenskolans konstnärer inte räcker längre fick det bli ”Efter Bodenskolan” i konsthallen Havremagasinet i Boden. Ingen skola längre, enda kravet är att konstnärerna är födda i Boden. ”En lite ojämn skara med några pålitliga namn”, är NSD:s skolbetyg denna gång.

I Havremagasinets andra våningar är det rysk protestkonst som visas, Pussy Riot and the Cossacks. ”Svensk protestkonst, om den nu finns, ser inte samma rebelliska uttryckskraft i nakna och kopulerande kroppar”, skriver NSD:s recensent om det som inte är Pussy Riot i utställningen.

Norrbottens skolor vågar inte visa barnpjäsen Bland andra koraller, av Liv Elf Karlén, som ges av Teater Scratch i Luleå. Bara två kommuner har vågat. Anledningen är att den handlar om begreppet ”hen” och transsexualitet.

Poeten Elisabeth Rynell, 60, fick Eyvind Johnson-priset. ”En lång period älskade jag Strändernas svall. Nu tänkte jag läsa om den, men nej det ska jag inte göra för jag tyckte så mycket om den då och nu vet jag ju inte ...”, sade Rynell om den norrbottniske Nobelpristagaren.

SEPTEMBER: Gunilla Breskys dokumentär Jag stannar tiden, om den ryske krigsfotografen Vladimir Mikosha, hyllas under filmfestivalen i Telluride i Colorado, USA. Amerikanarna köade för att få se filmen.

Kungliga Operan ger Trollflöjten i Luleå. ”Opera när det är som glättigast”, skriver NSD:s Johan E Skoglund i en kritrisk recension där han liknar soldaterna ”som hämtade ur någon militärfars från 40-talet med Nils Poppe”.

LuleStassteater gör en serie improviserad teater med kända personer under rubriken Vi tar ditt liv. Först ut är förra kommunalrådet Karl Petersen och betyget blir högt. ”Allt sitter där det ska och det är bara synd att det är en föreställning som inte kan ges igen, inte ses av flera”, skriver NSD:s recensent.

Tornedalsteatern låter Jan Johansson spela konstnären, visdiktaren och poeten Vilho Ollikainen i enmansföreställningen Tjära människa. Pjäsen har premiär i Ullatti och går sedan på länsturné.

Peking opera besöker Luleå med en föreställning som inte gillas av NSD:s recensent Johan E Skoglund: ”... en rejäl dos kinesisk kulturimperialism”. Publiken uppmanas dock att unisont utropa att all var bra, på kinesiska.

Det är tryggt att satsa på säkra kort. Norrbottensteatern satsar på att spela Lennart Hellsings Lappricka Pappricka Puddingpastej och får beröm: ”... ett gott val att sprida hans konst och i en föreställning som ger så mycket av honom”, skriver NSD:s recensent.

Höstens stora föreställning hos Norrbottensteatern är Harvey Fiersteins La Cage auxFolles i regi av teaterchefen Karin Enberg. ”Här sparas det inte på att underhålla en bred publik”, skriver NSD:s recensent men konstaterar också: ”varför ska vi skratta åt bögar, flator och transvestiter? Bäst före datum tycks ha gått ut för denna 1983 års upplaga”.

OKTOBER: ”Är det den nya tidens melodi, att anpassa konsten efter den för tillfället rådande uppfattningen”, skriver NSD:s kulturredaktör i en krönika om att ta ner Sune Rudnerts målning Den blommande byråkratens rum, som finns i en ishall i Kiruna. Det surrealistiska verket visar två nakna kvinnor.

Ännu en fransman får Nobelpriset i litteratur, Patrick Modiano. Först att köpa en av hans böcker i Akademibokhandeln i Luleå är Sonja Boström, 83 år, flitig bokläsare som skulle ta med boken på sin resa till Frankrike.

Luleåborna Björn Engström och Peo Rask lyfter fram en okänd författare: Sekel Nordenstrand från Seskarö i en bok med titeln Liksveperskans son. Tomas Polvall recenserar i NSD, gillar det han läser och vill läsa mer.

NOVEMBER: Gällivare museum öppnar en retrospektiv utställning över Erling Johanssons måleri. Bland målningarna finns ett moget självporträtt av konstnären från Sarvisvaara, målat när han själv bara var 12 år.

Galleri Syster öppnar utställningen Gender Heart i Havremagasinet i Boden. Genusperspektiv gäller och det handlar om kvinnor som ikläder sig manliga attribut. Men i källaren finns en man som besökarna själva får bygga.

Norrbotten Big Band ger konsert med verk skrivna av Cecilia Persson, verk med lokal anknytning till Luleå. ”Hon har skrivit musik som fullständigt tar andan ur en”, berömmer NSD:s Johan E Skoglund.

Tornedalsteatern ger pjäsen Kvinnornas Decamerone, en pjäs där kvinnor på ett BB i karantän berättar sina historier. ”Årets mest berörande föreställning producerad i Norrbotten”, är NSD:s berömmande betyg.

DECEMBER: Nattfestivalen i Korpilombolo drar igång igen och med dans på borden i den gamla järnaffär som förvandlats till Korpis kulturhus. NSD rapporterar också om hur 20-talet spansktalande litteraturvetare samlas för att fördjupa sig i författaren León de Greiifs förhållande till natten och drömmarna – upprinnelsen till festivalen.

23 kulturchefer i Norrbotten skriver ett debattinlägg i NSD mot Kirunas planer på att avskaffa kulturnämnden, bland dem landstingets kulturchef Elisabeth Lax och Norrbottensteaterns chef Karin Enberg.

Författaren Liz Wennberg, 39, i Luleå får NSD:s kulturpris på 25 000 kronor bland annat för sina ungdo,msböcker om "Punkpapporna". ”Det känns helt fantastiskt”, säger hon om priset och avslöjar att pengarna nog kommer att gå till en ny skrivmaskin, alltså en ny dator. NSD:s kulturpris fick ett nytt inslag detta år. Läsarna fick nominera kandidater till priset, men en jury fällde avgörandet. Nu visade det sig att juryn gick i takt med läsarna, för Liz Wennberg fick också flest nomineringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!