Konsten samernas vapen mot makten

Anders Sunna med renkraniet som upprörde Rosenbad.

Anders Sunna med renkraniet som upprörde Rosenbad.

Foto: Jan Bergsten

Kultur och Nöje2016-02-04 10:41

Girjas-målet drevs i Gällivare tingsrätt, framför den radikale konstaktivisten Anders Sunnas utsmyckning. Domen kom passande nog strax innan seminariet "Motstånd som drivkraft i teater?" under Jokkmokks marknad.

– Det är en glädjens dag i dag, sade teaterchefen Åsa Simma i sitt hälsningsanförande och ute i åhörarskaran talades det om att ordna fest.

Seminariet blev en rad vittnesmål om hur konsten kan användas i kampen mot den politiska makten. Den norske samiske politikern Bjarne Store-Jakobsen gick tillbaka till Alta-striden och det som följde efter den.

– Kulturen är kraften i Sapmi. Utan kulturens kamp mot den politiska makten den hade vi inte haft något sameting och samerna ingen internationell status.

Konstnären Britta Marakatt Labba beskrev kulturens roll så här:

– Konstnärens roll är att belysa det rådande tillståndet. Vi ska vara ett avant garde och vi måste ligga två till fem steg före alla andra. Konstnären är en nåjd som ska se in i framtiden.

Hon framhöll just den konstnärliga bildens betydelse.

– Bildspråket kan alla läsa. Jag har skapat motståndsbilder mot anläggandet av nya gruvor, mot nya järnvägar och mot nya vägar. Här har jag fyllt vagnarna i ett malmtåg med renkadaver istället för malm, sade hon och visade en protestbild.

När hon skulle skildra terrordådet på Utöja gick hon tillbaka till andra världskriget och nazismen.

– Min svärmor har sparat allt och av henne fick jag tyska mjölsäckar med hakkors på.

De fick bli underlaget för hennes textila konstverk som skildrar massakern på ungdomarna.

Anders Sunna är just nu den mest uppmärksammade konstaktivisten med en rad verk som riktar sig mot den statliga makten personifierad av den främste företrädaren för i länsstyrelsen i Luleå och som han alltid återger i brun uniform och med röd armbindel.

I bakgrunden finns familjen Sunnas mångåriga konflikt kring koncessionsrenskötseln.

– Folk från länsstyrelsen försökte stoppa en utställning jag hade i Luleå. Landshövdingen tycker inte om min konst.

Anders Sunna förklarar att han aldrig frågor någon om lov innan han gör sin konst.

– Jag lade ett renkranium framför porten till Rosenbad. Vakterna ingrep efter några minuter och förklarade att de som fanns i huset var upprörda.

Anders Sunnas strid mot makten hindrade inte att han fick uppdraget att göra den konstnärliga utsmyckningen av tingssalen i Gällivare, där han själv tillbringat många timmar som barn när föräldrarna tvistat om rätten till rennäringen.

Det var just framför hans konstverk som Girjas-målet drevs och där statens företrädare valde att kalla den folkgrupp som drev målet för "lappar"

– När den konsten beställdes fick jag veta att den inte fick vara alltför politisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!