Konst utifrån vardagen

I tre dagar har Kråkbergselever fått arbeta med samtidskonst - att synliggöra sig själv och tendenser i deras vardag. " Vi valde att göra en ljusinstallation", säger Philip Öhman.

Sakta men säkert växer skrotklotet fram. Philip Öhman syr fast världsdelarna medan David Andersson verkar fundera över hur ljusinstallationen blir när den är klar.

Sakta men säkert växer skrotklotet fram. Philip Öhman syr fast världsdelarna medan David Andersson verkar fundera över hur ljusinstallationen blir när den är klar.

Foto: Kurt Engström

Kultur och Nöje2010-03-11 06:00
LABYrint drogs igång för att få lite verkstad, och inte bara prat om det efterlängtade konstmuseet (se faktaruta).
- Vi utgår från dem, deras vardag, säger konstnären Dan Lestander som medverkar.
Högstadieeleverna fick välja att jobba med fotografi, video, installationer, performance eller animation.
Till detta kopplades ett för ungdomarna aktuellt tema - individen, integration/utanförskap, miljö.
- I samtidskonsten är idéerna viktiga, säger han och tillägger att eleverna tvingas ta ställning, därefter hitta ett sätt att uttrycka sig och till sist redovisa.

Ida Renlund, museipedagog från Norrbottens museum, har observerat vad som hänt under resans gång - från presentation av projektet till slutresultat. Allt ska sedan utmynna i en handledning över samtidskonst för lärare.
- Vi är måna om att inte styra för mycket. Det är viktigt att lyfta eleverna, att de känner att mycket är möjligt. Elever och lärare ska få sätta betyg på sättet att jobba.
Gruppen med Philip Öhman valde att spegla slit- och slängmentaliteten. Resultatet blir ett skrotklot - en avbild av jorden och dess världsdelar. De sistnämnda klippta pantburkar som sedan sytts ihop. Förutom ljus blir det också ljud - hur låter det när en burk öppnas och när den pantas.
- Det finns mycket att återvinna på jorden. Det är en bra sak att göra, säger han om pantandet.
Gruppens medlemmar räknar med att vara klar till vernissagen, trots att stora bitar av klotet ännu gapar tomt.
Att få arbeta koncentrerat under tre dagar prisas av eleverna.
- Det är bra om man ska göra något större att få tid att göra det färdigt, säger Öhman.
Hans kompis, Johannes Norrblom, fliker in:
- Det är skönt att kunna låta allt ligga framme och inte behöva plocka bort.
Daniella Syväjärvi, Sara Holmberg och Olivia Andersson valde fotografi som teknik. Filmen som de klipp ihop speglar deras intressen.
- Med alla tre kamerorna blev det över tusen bilder, säger Olivia Andersson.
Alla tre tycker att det har varit ett kul sätt att jobba.
Vecka 11 och 12 är det Kirunaelevernas tur att bidra till de kommande samlingarna.
Fakta
Projekt Norrbottens konstmuseum

➤ Efter att frågan om länskonstmuseum diskuterats i många år enades Kiruna kommun och Norrbottens läns landsting att gemensamt skjuta in medel för att sätta igång verksamheten med en uttalad målsättning att man efter tre år ska ha kommit fram till en permanent lösning.
➤ Delprojekt:
➤ Tro, hopp och kärlek En vandringsutställning om "människan i landskapet" med konst ur Kirunastipendiets rika samlingar. Alla 14 kommuner ingår i turnéplanen. Just nu är den i Överkalix.
➤ Labyrint workshops till länets högstadieskolor, med syfte att intressera ungdomar för "samtidskonstens uttryck och frågeställningar". Ett treårigt projekt med Luleå Art Biennial som bas. Konstnärer: Dan Lestander och Klas Hällerstrand.
➤ Spets En "prenumeration" på aktuell konst i Barentsregionen - återkommer vartannat år med en konstnär från vardera Sverige, Norge och Finland.
➤ Föreläsningsserie med Bertil Sundstedt turné i länets kommuner med föreläsningar om norrbottnisk konsthistoria. Turnéstart hösten 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!