Konst som en väg till kunskap om världen

Foto:

Kultur och Nöje2010-05-24 06:00
Här om dagen skrev min kollega Ida Folkesson om den kenyanska konstgruppen Maasai Mbili (M2), från Kibera, som ställer ut i Norrbottenskurirens gamla lokaler - en utställning som håller öppet under denna vecka.
Gruppen blev känd under kravallerna i Kenya för några år sedan. Då förde gruppen fram ett tydligt fredsbudskap och lät barn smycka ruiner med målningar mitt under den brinnande konflikten där folk höll på att skjuta Kibera sönder och samman. Det var en handling som kom att ge konsten en helt ny status i Kibera och de unga kom att gå från att beundra gangsters till att vilja vara konstnärer i stället.
Det är en fantastisk berättelse om konsten som positiv och läkande kraft i ett samhälle och jag kunde inte låta bli att göra ett besök och se deras måleri med egna ögon.
Det skiljer sig förstås från det arbete som gruppen gjorde med barnen i Kibera. Det är ett färgrikt måleri som gruppens medlemmar visar upp, men ändå med starkt individuella uttryckssätt. En del närmar sig posterns eller den politiska affischens form för att göra sina bilder, medan exempelvis Ashif gör satirer om de somaliska pirater som härjat i regionen och gjort spektakulära kapningar av stora fartyg. Han berättar att stora grupper av somalier bor i Kenya, till och med en exilregering, och att det börjat få effekter för Kenya som inte är helt positiva. Piraterna investerar sina pengar i Kenya och i hamnstaden Mombasa har hundratals lyxvillor byggts för piratpengar. "Vi kallar kvarteret Eastleigh Lilla Mogadishu numera", säger Ashif och ler lite snett.

Andra, som Rabala, lutar mot sig mot ett mer folkloristiskt måleri med myllrande folkscener.
"Det är så där det ser ut när folk ska till tåget till staden på morgonen", säger Rabala när vi står inför hans målning och han börjar berätta om sitt hemland. Om utmaningarna och problemen. Men också om de oförutsedda effekter som väl menade hjälpinsatser kan ge. Han berättar hur FN betalar stödet till flyktingarna från de omgivande länderna i dollar, som är starkare än landets egen valuta och hur det ibland kan ge flyktingar en starkare ekonomi än den fattiga lokalbefolkningen. Men även han återkommer till de somaliska piraterna och hur de höjt fastighetspriserna i Mombasa till nivåer som vanliga kenyaner inte har råd med. Samtidigt har EU och väst dumpat det juridiska problemet med piraterna i Kenyas knä och låter landet ta hand om rättegångarna. Men så sent som i april sade landets regering ifrån och bad EU hålla rättegångarna någon annanstans eftersom man anser att landet inte får något finansiellt och juridiskt stöd för att hålla i rättegångarna.
Och allt detta kom ur ett samtal som började med ett resonemang om konst och bilder... Ett argument om något för hur konsten kan vara en väg till kunskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!