Under ledning av Petter Sundkvist tolkas några av de vackraste stråkkompositioner som skapats under tre sekel, med orkesterns egna solister.
NKO:s filmtema går nästan bara i dur. Med undantag av Samuel Barbers (1910-1981) Adiago för stråkar som Oliver Stone så framgångsrikt kryddade slutet på sin film Plutonen med, är det glad snarare än melankolisk musik som spelas - men lika berömd.
Orkesterns violist Kim Hellgren är den ena av solisterna i Mozarts (1756-1791) dialog mellan viola och violin, Sinfonia concertante med nummer 364. Den andra solisten är violinisten Christian Svarfvar. Ingen av dem har tidigare spelat Mozarts mästerverk i Ess dur för stråkduo och orkester offentligt tidigare.
- Att det ingår i vår tjänst att spela solo är så fräckt, jag ser det som en ära att få göra det, säger Kim Hellgren som tidigare frilansat och bland annat spelat i Bergens symfoniorkester.
Hon har ingått i den professionella delen av NKO, Norrbotten Neo, i ett och ett halvt år och har bostad både i Piteå och Stockholm, liksom Christian Svarfvar som varit med i Neo från starten.
- Vi träffades för första gången för 15 år sedan, i de tidiga tonåren. Vi har inte spelat duo så här som vi kommer att göra nu, utom på kurser och liknande, säger han.
Christian Svarfvar klassar stycket ifråga som en av Mozarts fem bästa tonsättningar över huvud taget och tycker att det är synd att det så sällan sätts upp i Sverige. Kim Hellgren håller med:
- Det roliga är att det är en dialog mellan instrumenten snarare än en duokonsert, för oftast spelar vi inte tillsammans utan efter varandra. Christian spelar så bra att det bara är roligt att svara. Det här är en dröm att få spela.
Petter Sundkvist tillägger att orkestern också har något att berätta i de kontrastrika satserna och minns att NKO framförde stycket vid festspelen i Harstad i Norge för sju år sedan, med Arvid Engegård och Juliet Jopling som solister.
- Men vi spelade aldrig konserten i Norrbotten, så det här blir första gången.
Det aktuella stycket användes bland annat i filmen Den goda viljan av Ingmar Bergman.
Det publikvänliga programmet börjar i F dur, med Johann Sebastian Bachs (1685-1750) första Brandenburgkonsert (av sex). Den är skriven för två horn, som i Mozartstycket, tre oboer, fagott och stråkinstrument. Även detta musikstycke har förekommit i ett par filmer.
- Brandenburgkonserten har vi aldrig spelat förut. Vi valde den första för att sättningen med blåsarna passar och för att musiken är en riktigt härlig konsertöppnare, säger Petter Sundkvist.
Han bekräftar att NKO kommer att vara med vid Festspelen i Piteå, som har musikalsikt filmtema i sitt program.
- Därför kommer båda våra vårturnéer att ha koppling till filmmusik, säger han.
Programmet har fått titeln "Stråkdrag genom seklen" och turnén startar i Haparanda idag, går vidare till Luleå i morgon, Älvsbyn på fredag, Piteå lördag, och avslutas i Umeå på söndag .
Konsertfinalen blir lika storslagen som öppningen, med Mozarts "Symfoni nr.33" i B-dur som är skriven för oboer, fagotter, horn och stråkar.