Kalle Moraeus berättar om kärleken från Jokkmokk

När Kalle Moraeus lät utforska sitt släktträd i tv vändes hans värld upp och ner. Då hittade han kärleken till Norrbotten.

Kalle Moraeus i Luleå.

Kalle Moraeus i Luleå.

Foto: Karin Bergdahl

Kultur och Nöje2015-07-11 06:30

Duo Nöje

Kalle Moraeus var en av deltagarna i SVT-produktionen Vem tror du att du är? och fick, genom släktforskning, reda på att delar av hans träd har rötter i Norrbotten.

När han sedan besökte länet blev han omhändertagen som kusinen från landet. I dubbel bemärkelse.

– Det var en fantastisk upplevelse på Jokkmokks marknad. Jag blev så tagen av det där, berättar han när Duo Nöje möter honom på hans hotell i Luleå.

Moraeus hade hört att hans berättelse hade fått blandade reaktioner i Norrbotten och var lite osäker på hur han skulle bli mottagen. Men han behövde inte fundera länge, många människor kom fram till musikern och gav honom öppna famnen.

Trots att han kom "civilklädd" till Samedansen.

– När jag kom in började det hagla: "Ska du vara här inne får du ha kolt". Men när det kom fram en karl berättade jag att jag är släkt med Niila Omma och har bra kontakt med honom. "Sa du Niila?" svarade mannen, han hette också Omma och var kusin med honom. Jag var släkt med släkten och då lossnade allt. Det var riktigt fränt.

Har det gjort att du ser på samer och norrbottningar annorlunda nu?

– Naturligtvis tittar jag åt det hållet på ett helt annat sätt, jag har kollat runt och insett att kartan ser helt annorlunda ut här uppe. Det är inte Sverige och Norge – kartan går från öster till väster, säger Kalle Moraeus.

Har du koll på de samiska artisterna?

– Det har kommit fram en del på sista tiden, men eftersom jag bor där jag bor får jag passa på att kolla in dem när jag är här uppe, säger han och avslöjar sina planer för fredagskvällen.

– Kitok ska jag absolut gå och titta på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!