På tisdagen gästade Piteåbaserade bandet John Henry Kulturens Hus med två spelningar, Lunchbiten och Middagsbiten.
Därmed inleder bandet en skolturné som vill sprida kunskap om var pop, rock och modernare musikstilar har sina rötter, nämligen i den tidiga amerikanska folkmusiken. Det är det som är bandets signum och stora intresse.
Så denna konsert på Kulturens Hus är lika mycket en lektion i musik. Matnyttigt i dubbel bemärkelse då det serveras soppa till evenemanget.
Mellan låtarna ger John Henry en historisk tillbakablick och guidning genom de olika genrerna inom det vi vanligtvis kallar country eller americana. Och så får vi stifta bekantskap med några av de viktigaste artisterna som Johny Cash, Patsy Cline, Hank Williams, Bob Wills, Willie Nelson och pionjärerna The Carter Family.
I mellansnacket får vi även smakprov på hur olika instrument används för få fram den rätta ljudbilden för musikstilarna old time, bluegrass, western swing, honky tonk, outlaw country med mera. Allt medan stora bilder och texter projiceras i bakgrunden.
Intressant och matnyttigt som sagt, fastän mycket prat och bilder tar ju förstås fokus från själva musiken. John Henry är sköna att lyssna på och håller en så pass hög kvalité så det egentligen hade räckt med bara musik.
John Henry bildades 2009 starkt inspirerad av filmen Oh Brother, Where Art Thou? där det förekom mycket amerikansk folkmusik. Från början var det akustiskt som gällde men med tiden har det kommit in några el-instrument. De har släppt tre album varav det senaste 2015.
Sångerskan, gitarristen Ulrika Weinz står för en allt större del av låtmaterialet på repertoaren som annars består av traditionell amerikansk folkmusik. Övriga bandmedlemmar är Petter Olofsson, Theo Stocks, Mikael Backman och Jonas Nordqvist.