Jämlikhet bra - även för kapitalismen

Kultur och Nöje2011-08-01 06:00

National ekonomi för vänstern

Teori för jämlikhet och välfärd

Red: Peter Gerlach

Kata Förlag Finland 2011

Skymningssång i Kalahari

Hur människan bytte sin tillvaro

Lasse Berg

ORDFRONT 2011

Jämlikhetsanden

Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen

Richard Wilkinsson och Kate Picket

Karnevals förlag 2010

Under det senaste halvåret har litteraturen på området jämlikhet och välfärd berikats med ett antal nya böcker som angriper området från helt olika perspektiv. Det är ju inte uppseendeväckande att denna litteratursort börjar bli aktuell i det läge som det svenska samhället befinner sig i just nu. En allt starkare ekonomi blir allt mer ojämlik och välfärdssektorn kvider under trycket av för lite pengar och för få händer som skall göra alltmer och allt fortare.

Den äldsta av dessa böcker är Jämlikhetsanden av Richard Wilkinsson och Kate Pickett. Den kom ut redan för två år sedan i Storbritannien och kommer att ges ut över hela världen. Paret är forskare i ojämlikhet och ohälsa med dess sociala faktorer. Han är professor och hon lektor i detta ämne vid universiteten i Nottingham respektive York. Det de visar är att samhällen med vida inkomstklyftor har större problem med psykisk och fysisk ohälsa, våld, droger och social sammanhållning än mer jämlika samhällen.

Inte bara de fattigaste tjänar på att inkomstskillnaderna är små, även medelklassen och höginkomsttagare mår bättre i sådana samhällen. Underrubriken på boken är mycket riktigt Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen. Man går med vetenskaplig statistisk noggrannhet igenom variabeln ojämlikhet och dess pris för ett modernt samhälle.

Den andra boken tar sin utgångspunkt i den nationalekonomiska vetenskapen. Nationalekonomi för vänstern heter den och är redigerad av Peter Gerlach. Bakom den står det Socialdemokratiska studentförbundet och den Socialdemokratiska ekonomklubben. Inte mindre än tolv skribenter med titlar som ekonomie doktorer, magistrar, civilekonomer, LO- ekonom med mera har tillsammans gripit sig an uppgiften att utifrån denna vetenskap argumentera för jämlikhet och välfärd i det moderna samhället. Den intresserade kan i denna bok få lära sig nationalekonomins grunder med hjälp av dessa tolv duktiga ekonomer. Trotts allt tror undertecknad att en bättre start för den helt oinvigde är Leo Hubermans Människans rikedomar från 1936. Ett av de sista och mest intressanta kapitlen är skrivet av Marika Lindgren Åsbrink och behandlar nationalekonomisk jämlikhetsforskning Hon frågar sig där "Varför ska man bekämpa klassklyftor?". Hon vågar sig till och med på en underrubrik som lyder Ojämlikhet gör oss olyckliga.

Den tredje boken på samma tema men med utgångspunkt i arkeologins, genetikens och antropologins senaste rön är Lasse Bergs Skymningssång i Kalahari. Han beskriver där hur människan under sin utveckling varit beroende av samarbete, gemenskap och samverkan för att överleva . Att just detta har medfört att mänskligheten, homo sapiens, överlevt till skillnad från många andra människoapor som i många vågor under flera hundra tusen år försökt utvandra från Afrikas slätter. För sextio tusen år sedan lyckades en liten grupp ta sig över arabiska halvön och spreds till Asien, Australien och för femton tusen år sedan över Beringssund till Amerika. Berg har hela tiden överlevnadsperspektivet och finner där den viktigaste orsaken till mänsklighetens överlevnad i just jämlikhetsperspektivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!