1 Varför har du blivit nominerad till detta?
– Jag fick ett mejl från IF som sade att de läst på om mig och sett att arbetet som jag lagt ned under åren är väldigt viktigt och påverkat människor och därför ville nominera mig till detta. Som jag förstår det vill de belysa och uppmuntra arbetet för samiska rättigheter och tycker att jag har gjort på ett bra sätt för att lyfta och stötta andra unga samer.
2 Vad får dig att vilja engagera dig på det här sättet?
– Jag började engagera mig när jag studerade på gymnasiet, eftersom jag såg att man som ung kunde påverka. Man har en röst och det gäller att ta vara på den. Jag hittade min plats i det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra där jag kom med i styrelsen 2010. I huvudsak handlar mitt arbete i dag om att skapa möjligheter för unga att växa, inspireras, påverka och forma sin egen framtid. I grunden handlar det om att formulera vilken framtid som vi vill ha, och hur vi kan arbeta för att nå dit.
3 Hur ser du på nomineringen?
– Det var så klart väldigt roligt mest glad blev jag när jag såg vilka de andra nominerade var. Det var kul att få vara nominerad med dem. När jag ser tidigare mottagare kunde jag snabbt konstatera att det var väldigt duktiga personer. Det är viktigt och bra att samiska frågor uppmärksammas i sådana sammanhang. För min del blir det också en bekräftelse på att arbetet som både jag och organisationen gjort under lång tid spelar roll.
4 Vad är den stora utmaningen för er?
– Det är mycket som händer. Samer har som folk förtryckts länge av den svenska staten. Det pågår fortfarande en strukturell diskriminering och det tar tid innan ränderna går ut. Men jag arbetar också med frågor kring klimatförändringar, exploateringar av gruva, vindkraft och vattenkraft. Egentligen allt som påverkar den samiska kulturen dagligen. En annan viktig fråga är hälsa. Internationellt sett har urfolk en sämre psykisk hälsa än majoritetsbefolkningen. Så är det även i Sverige och det är viktigt att vända det. Barn och unga som går i skolan mår dåligt av att de tvingas försvara en hel kultur. Att barn får bära ett så stort ansvar är inte rätt.
5 Hur kan man hjälpa?
– Det finns många sätt att göra det på. Men bland annat har vi sedan några år drivit kören Vaimo som betyder hjärta, och det handlar om att det är okej att må dåligt och att det inte ska vara tabu. Nyckeln till god hälsa handlar om att våga söka hjälp och inte tro att man är ensam om att må dåligt. Kören har jobbat mycket med att förändra attityderna till psykisk ohälsa för unga, något som varit ett väldigt bra arbete.
6 Görs det arbete på något annat plan?
– Just nu arbetar vi även med förbättra vården för samer. Svensk vård har en dålig kompetens och dålig förståelse för att man kommer från en annan kultur och har andra svårigheter och kan inte sätta sig in i den samiska personens hälsobehov. I Norge har man ett nationellt kompetenscentrum för samisk hälsa som bedriver specialistvård för samer i hela Norge, det är en satsning som vi försöker få till stånd även på svensk sida. Just nu pågår det ett mindre samarbetsprojekt i de tre nordligast länen för att skapa ett nätverk att bygga upp kompetens kring samisk hälsa.