"Jag går med ett inre leende"

Malmöpoeten Ida Börjel, 40 år, får Luleå kommuns Erik Lindegren-priset. Det är ett lyrikpris på 100 000 kronor, som delats ut vart annat år sedan 1992.

vinnaren. Ida Börjel får Erik Lindegrenpriset.

vinnaren. Ida Börjel får Erik Lindegrenpriset.

Foto: Anna Strand

Kultur och Nöje2015-10-02 15:40

– Jag känner mig hedrad. Krasst uttryckt kan jag nu hyra ett arbetsrum. Ett rum där jag kan vara varken mamma eller kvinna eller vit västerländsk. Vara en poet i arbete och det är ingen liten sak, säger Ida Börjel när NSD Kultur når henne hemma i Röstånga, vid foten av Söderåsens nationalpark i Skåne.

Hon beskriver det så här att ha ett rum att skriva i:

– Det är väldigt viktigt. Det går skriva vid köksbordet, men det betyder mycket att vara någonstans där det är normupplösande och identitetsupplösande. Kombinationen ett stängt rum där man kan förlora kontrollen, men inte värre än att stöta i väggarna.

Vad betyder uppmärksamheten kring ett pris?

– Jag går med ett inre leende. Det känns så fint, jag spricker upp inombords. Det är också en förnämlig jury som jag har respekt för. Och det är så roligt att nu få stå längst ner i listan över alla års pristagare.

Ida Börjel har i många år läst Erik Lindegren och då speciellt en diktsamling.

– Jag läser gärna Mannen utan väg och det har jag gjort sedan jag började studera litteratur. Den rubbar en, generativt, får en att reflektera och känna. Den är en bra störning, lägger inte till rätta och lugnar. Det är det djupt oroande som är viktigt.

Även om Mannen utan väg är en av hennes favoriter, så är inte Erik Lindegren hennes förebild som lyriker.

– Den senaste tiden har jag ägnat mycket tid och även i min senaste diktsamling åt den danska poeten Inger Christensen. Också Birgitta Trotzig återkommer jag ständigt till. Sedan har jag flera andra europeiska favoriter. Gertrude Stein är min husgudinna.

På frågan om hon skriver vanlig skönlitteratur, alltså inte bara lyrik, då blir svaret:

– Jag skriver bara ovanlig skönlitteratur, ovanlig feel goodlitteratur, alltså poesi.

Och Luleå och Norrbotten då, har du varit här tidigare?

– Jo, två gånger i Luleå. Det var poesiuppläsning som Peo Rask och Maria Vedin arrangerade. Sedan känner jag också poeten David Vikgren. När jag var i Luleå fick jag besöka kyrkstaden i Gammelstad. Den var fin.

Så här heter det i juryns motivering av valet av Ida Börjel: ”... för hennes kritiskt egenartade poesi som blottlägger våra språkligt och samhälleligt utsatta positioner, och särskilt för den uppfordrande och såriga Ma från 2014 där hon sensibelt och rytmiskt verkningsfullt genomlyser vår världs blödande verkligheter.”

Ida Börjel har tidigare bland annat fått Sveriges Radios Lyrikpris 2010 och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2014. Hennes senaste samling, Ma, nominerades till Augustpriset 2014.

Lilla Erik Lindegren-priset, som delas ut till en ung skribent mellan 16-20 år, går till Moa Backe från Malmberget för hennes berättelse Lydia. Prissumman är 5 000 kronor och motiveringen lyder: ”En stark, välkomponerad berättelse, ett drama som gestaltas med originalitet och energi utan ett enda onödigt ord.

ERIK LINDEGREN-PRISET

Lyrikpris instiftat av Luleå kommun till minne av författaren Erik Lindegren (1910-1968). Han föddes i Luleå, men kom också att bo först i Malmö och senare i Kiruna och Östersund innan han som vuxen bosatte sig i Stockholm.

Prissumman på 100 000 kronor utdelas vartannat år. Pristagaren utses av en jury, som består av tre till fem ledande litteraturkännare.

2007 instiftades "Lilla Erik Lindegren-priset", som delas ut till en författare i åldern 16-20 år. Prissumman är på 5 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!