– Det var så fint ute på isen, fantastiskt att kunna ha en park där barn kan leka och man kan njuta av den friska luften, och elda! Jag såg några som gjorde upp en eld, på vattnet! För er här uppe är det ju normalt, men i Turin, där jag är ifrån, går folk runt i t-shirt just nu.
Claudio Morbo har varit ett par gånger i Stockholm tidigare, men aldrig i Norrland.
– Det är otroligt vackert och alla är så vänliga. Mycket vänligare än i Stockholm. Jag känner ett lugn här på ett helt annat sätt än i en större stad där folk är stressade. Det känns som att människor här har en närhet till naturen.
Kvällens konsert i Kulturens hus går under namnet After work opera classics.
– Det här är en jättesatsning. Den största orkestern på åratal. Vi har exempelvis 90 personer i kören. Folk kommer få höra klassiska italienska operalåtar av Puccini, Rossini och Verdi, samtidigt som vi bjuder på italiensk buffé och lite olika ostar i pausen, säger Luleå Symfoniorkesters ordförande Bengt Grahn.
Solisten Carina Stenberg är den som "hittat" Claudio Morbo och fått honom att ta sig till Luleå. De två känner varandra sedan tidigare.
– Jag har sjungit i Ungern till och från sedan 2002. Jag gick en kurs i Budapest där Claudio var lärare. Han var helt fantastisk och besatt en enorm kunskap, sedan dess har vi hållit kontakten.
– Vi började prata om att göra en konsert i Sverige, och då kom jag på att det var mest lämpligt att göra det i min hemstad Luleå. Jag kontaktade Styrelsen i Luleå Symfoniorkester och de nappade på direkt på idéen direkt. Efter ett års arbete har vi tillslut rott det här projektet i land. Jag måste verkligen tillägga att det inte hade gått utan Symfoniorkesterns engagemang, säger Carina Stenberg.
Förutom Carina Stenberg, medverkar även Sofia Flodin, John Haque och Staffan Sandlund som solister.
– Det är otroligt kul att få jobba med en äkta italiensk maestro. Vi lär oss och njuter av varje ögonblick. Livslyx, säger Sofia Flodin.
Det är inte bara promenad på isen som varit exotiskt för Italienaren. I helgen var Claudio Morbo på iskonsert i snöigloon på Gültzauudden.
– Det var märkligt att höra sydeuropeisk musik i den miljön. Lite som att höra svensk musik i Saharaöknen, säger Claudio Morbo.
Hur är det att jobba med de här svenskarna?
– Väldigt lätt. Musik är ett språk vi gemensamt talar och något som för samman människor. Alla är väldigt professionella. säger Claudio Morbo.