Ipred, 2000-talets snackis

Foto: Jaap Buitendijk

Kultur och Nöje2009-10-28 06:00
Är det verkligen tio år sedan vi satt som på nålar inför det nya milleniumet och oroade oss för datakrascher och jordens undergång? 2009 börjar otroligt nog närma sig sitt slut och det är dags att summera tiden som gått. 365 dagar gånger tio fyllda av musik, trender, filmer och populärkultur. Om ni tyckte att Robinson var en smaklös dokusåpa på 90-talet kunde nog ingen förbereda sig på Big Brother som rullade säsong efter säsong på kanal 5 i början av 00-talet. Inget var heligt i huset där deltagarna blev filmade 24 timmar om dygnet. Linda Rosing hade sex framför kamerorna med Luleåbon Micke Lindgren och skapade rubriker över hela Sverige. Båda tar nu avstånd från sin medverkan men TV400 har under det senaste året visat repriser för att påminna oss tittare om deras bravader. Den hårda verkligheten som deltagarna i dokusåporna bittert fått känna på är att inget glöms bort och allt du gör finns dokumenterat, både i människor minnen och på hårddiskar.

Mycket har även hänt inom teknik och sättet att mötas utanför verkligheten. Facebook och Myspace har fått oss att umgås elektroniskt och att alltid vara uppdaterade. CD skivan är döende och både film och skivbranschen försöker bekämpa den illegala nedladdningen med alla medel. Ipred blev ett ord i varje mun och bloggandet blev ett sätt att uttrycka sina åsikter på. I den första delen av tre om 00-talet som publiceras i NSD tillägnas den första filmbranschen.
När det gäller svensk film och Norrbotten kämpar Filmpool Nord på trots att flera kommuner har hoppat av projektet i skuggan av lågkonjunkturen. Men med filmer som Så som i himmelen, Grabben i graven bredvid och Låt den rätte komma in tror jag att de nästa tio åren kommer att bli mycket intressanta.
Den anrika Sandrews biograf i Luleå tog även sitt sista andetag under detta årtioende och Filmstaden fick monopol i branschen. Trots sämre tider går folk fortfarande på bio och jag tror inte att Filmstaden behöver oroa sig inför framtiden. Jag tror inte heller pratet om höjda biljettpriser kommer att skrämma bort biobesökarna. Svensk film har även skärpt till sig den senaste tiden och producerat fram filmer som Män som hatar kvinnor och Flickan som lekte med elden. Produceras det bra film så kommer besökarna, även för att se de svenska filmerna.
En stor trend inom film som har märkts av under de senaste tio åren är filmatiseringar av böcker som till exempel Harry Potter. Första filmen kom 2001 och den sjunde och sista har premiär 2011. Hysterin kring trollkarlen Harry Potter har pågått under hela 00-talet och författaren J.K Rowling har tjänat miljoner på både böckerna och filmerna.
Sagan om ringen-trilogin är ett annat exempel på böcker som har blivit film och skapat hysteri bland fansen. Ungdomsfilmen Twilight som baseras på boken Om jag kunde drömma har fått tonårsflickor över hela världen att drömma om att bli kär i en vampyr och Robert Pattinson som spelar Edward Cullen har blivit den "nya" James Dean.

Årtiondets comeback går utan tvekan till Mickey Rourke i The Wrestler. Han visade att även fast man är down and out så finns det alltid en chans att komma tillbaka. Hollywood gillar en stark comeback och från att ha vänt sina ryggar mot Mickey Rourke har de nu välkomnat honom tillbaka till gemenskapen.
Årtiondets skräckfilm är SAW som trots alla uppföljare fortfarande lyckas skrämma livet ur en och annan biobesökare och vi får nog följa med "Jigsaw" i några filmer till.
The Dark Night blev Heath Ledgers sista film innan han dog och hypades till sista droppen för att sedan leva upp till myten och placera sig på nionde plats över de 250 bästa filmerna framröstade av allmänheten på IMBD. Legenden Paul Newman, David Carradine, Katharine Hepburn, Ingemar Bergman, Johanna Sällström, Marlon Brando, Christopher Reeve, Patrick Swayze och Farrah Fawcett är bara några av dem som också har avlidit under de senare tio åren.
Inför 10-talet tror jag att vi kommer att få sen en explosion av nytänkande inom film och en utveckling av teknik som gör det möjligt för regissörer att inte bara behöva förlita sig på dyra skådespelare. Filmatiseringar av gamla filmer tror jag kommer att fortsätta samt uppföljningar av publiksuccér. Jag tror även att problemet med nedladdningar kommer att försvinna så fort fenomenet accepteras av de stora bolagen och de hittar andra sätt att tjäna pengar på. Filmbranschen måste följa med i utvecklingen för att överleva och att bekämpa publiken är helt fel väg att gå.
FOTNOT: Missa inte 24 Norrbottens nöjesprogram i dag där Ronny Gerdin som är biografansvarig på Filmstaden tycker till om filmbranschen under de senaste tio åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!