Redan som femåring bestämde sig Tyra Lundgren (1897-1979) för att bli konstnär och hennes målmedvetenhet stod sig. Karriären kom alltid i första hand för henne och hon hann med att vara framgångsrik inom fler uttrycksformer än de allra flesta. Hon kallades för "hon med småfåglarna", men gjorde så oändligt mycket mer än fåglar i keramik, även om det var de som under en lång tid försörjde henne.
Nu har Marika Bogren skrivit en biografi över Tyra Lundgren där hon berättar om hennes bakgrund och kortfattat lyfter fram hela hennes konstnärskap i all sin mångsidighet. Hon var på sin tid en av landets skickligaste keramiker, men hon arbetade också med glas, textil, skulpturer i olika material, skrev debattartiklar och en biografi över Märta Måås-Fjetterström och så målade hon under alla år. Bland annat gjorde hon en lång rad kraftfulla självporträtt, som hon inte visade upp förrän sent i livet. De imponerar.
Hon växte upp i en borgerlig, kreativ miljö i Djursholm och hennes föräldrar stöttade och uppmuntrade hennes yrkesval. Efter konststudier både i Sverige och Frankrike var hon under långa perioder verksam utomlands - Frankrike, Italien och Finland - och gjorde internationell karriär. Bland annat var hon konstnärlig ledare på Arabia i Helsingfors inför Stockholmsutställningen 1930, gjorde elegant glas i Italien och arbetade på keramikfabriken Sèvres i Paris.
Att Lundgren är märkvärdigt okänd trots en stor och bred produktion tror Bogren beror dels på att hon var kvinnlig konstnär dels på att hon ägnat sig mycket åt konsthantverk. På sin tid två skäl till låg status inom den konstnärliga hierarkin.
Lundgrens dagböcker finns bevarade och de citeras flitigt i boken. Där framgår det att Lundgren var en viljestark kvinna som ville ta plats och bli något stort. Och hon fick också höra att hon var en diva, manhaftig och äregirig. Så kunde det låta då om en kvinna som hade ambitioner! Bogrens bok om Tyra Lundgren är inte uttömmande, men den tecknar ändå bilden av en intressant konstnär och fyller definitivt en lucka i den svenska konsthistorien.