Instängd vänskap sätts på prov

Anton Raukola och Nora Bredefeldt i ”Jag vet vet du är”.

Anton Raukola och Nora Bredefeldt i ”Jag vet vet du är”.

Foto: Lule stassteater

Kultur och Nöje2014-03-08 15:30

TEATERPREMIÄR

Jag vet vem du är

Manus: Camilla Blomqvist

Regi: Olle Jernberg

Skådespelare: Anton Raukola och Nora Bredefeldt

Lule Stassteater

Urpremiär 7 mars på Lillan, Luleå

En anlagd brand på en flyktingförläggning står i fokus när Lule Stassteater spelar den nyskrivna pjäsen Jag vet vem du är. Den handlar om vänskapen mellan de till synes oskiljaktiga barndomsvännerna My och Robin som nått gymnasieåldern. Men här finns också en underton av flyktingfientlighet.

Vardagen för My och Robin är ganska stillastående. Inte mycket händer i det lilla samhället. Båda verkar less på den här inåtvända tristessen. Men när förändringen väl kommer, i form av en flyktingförläggning i den gamla skolan, uppstår en politisk rörelse i bakgrunden som kan sägas vara väldigt lik Sverigedemokraterna.

Robin tolkar jag som varken för eller emot. Men flera av hans vänner, och även hans mentor på skolan – en träslöjds-Tomas – är drivande i det här partiet som vänder sig mot flyktingpolitiken. Så en kväll efter en fest blir Robin inblandad när en anlagd brand på en toalett i den gamla skolan får mycket allvarliga följder.

Robin berättar för sin vän My att han var med när branden anlades, men ber henne hålla det hemligt. Detta är vad som egentligen sätter vänskapen dem emellan på prov. Mer kanske jag inte ska avslöja av handlingen.

Det här är mycket av ett kammarspel mellan skådespelarna Nora Bredefeldt och Anton Raukola som mer eller mindre gör karaktärerna My och Robin hela tiden. Jag uppfattar dem som ganska inlåsta där i sina tonårsrum, vilket också begränsar handlingsutrymmet för skådespelarna.

Nu är ju Anton Raukola en av mina absoluta favoritskådespelare, en stjärna i vardande, som har förmågan att göra mycket av lite. Så även här, där han med små medel och rörelser lyckas plocka ut många små handlingar ur det begränsade scenutrymmet. Lägg bara märke till hur han lyckas få ut massor av den lilla snurrpallen på scenen.

Instängdheten leder också till att många av de centrala händelserna i pjäsen måste berättas fram, i stället för att gestaltas. Här tycker jag Nora Bredefeldt har sin styrka då hon lyckas få liv i dessa ganska svårbemästrade monologer. Trots detta blir berättarpartierna pjäsens brist. Mer sceniska lösningar och mindre prat hade varit att föredra.

Historien med sitt glesbygdstema känns å andra sidan väldigt angeläget för Norrbotten, där livsmiljön kan bli inskränkt. Sånt som gör det svårare för oss människor att bryta loss från invanda mönster. Något som inte minst hindrar oss från att ompröva oss själva.

Den infallsvinkeln fastnar jag hellre för, än bakgrundstemat om invandrarfientlighet. Sett ur det perspektivet påminner Jag vet vem du är tematiskt ganska mycket om pjäsen Slutet på början som Lule Stassteater satte upp 2011 – om vänskapens föränderlighet under uppväxten.

I den här pjäsen verkar det dock som att omständigheterna tvingar både My och Robin att svika sina ideal. Även om My nog drar vinstlotten, mer nyfiken än rädd som hon är.

Nu ska pjäsen ut på skolturné. Den spelas i Haparanda under måndagen, åker sedan vidare till Piteå, Boden, Arjeplog och Kalix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!