Inredaren: ”Design är till för alla”

Alla älskar design. Vare sig man vill det eller inte. Det hävdar åtminstone inredaren Moa Lundqvist som föreläser i ämnet.

Inspiration. Naturen letar sig in i köket, här i form av en skärbräda från Formation Norrland.

Inspiration. Naturen letar sig in i köket, här i form av en skärbräda från Formation Norrland.

Foto: Pär Bäckström

Kultur och Nöje2016-04-23 06:00

Moa Lundqvist hade planer på att bli sångpedagog. Det var med det målet i sikte som hon 2008 lämnade barndomsstaden Skellefteå och flyttade till Piteå för att gå på musikhögskolan. Men efter avslutad utbildning insåg hon att den stora lockelsen snarare fanns i inredning och att själv skapa. I dag ägnar hon sin vardag åt att dels inreda olika miljöer till kunder, och dels formge sina egna inredningsprodukter.

Du säger att alla älskar design, vare sig man vill det eller inte, vad menar du med det?

– Ja, det är min tes. Design kan ju vara så mycket och är inte bara det skandinaviskt vitt och fräscht, vilket kan vara mångas uppfattning. Ta en skoter exempelvis, den är också designad av någon. Och då handlar det inte bara om hur den ser ut utan även om den ska vara lätt att använda, att den ska passa många eller hur man designar den så att den blir bra för miljön. Jag menar att alla processer är design på något sätt, förklarar Moa Lundqvist.

Hon anser även att den design som man inte lägger märke till kan vara den bästa.

– Om man inte är designintresserad så ser man kanske inte specifika detaljer men jag tror att man ändå uppfattar dem på något plan. Jag kan exempelvis bli lyrisk när jag går till en restaurang och upptäcker att de har matchat fogarna i badrummet med detaljer ute i restaurangen eller krokarna i hallen. Och jag tror att även om man inte är intresserad så upplever man ändå en sådan sak även om man inte kan sätta fingret på vad det är.

Moa Lundqvist vill också ta tillbaka ordet ”trevligt” som hon menar har fått en oförtjänt negativ klang.

– Jag tycker verkligen om det ordet. Trevligt har en lite dålig klang, lite så där mellanmjölkigt på något vis. Men om något är trevligt så är det ganska tryggt, och då trivs vi och då är vi mer benägna att besöka igen eller vill veta mer. Är man otrygg i något går man bara därifrån och vill aldrig komma tillbaka. Trevligt är något som jag verkligen vill satsa på. Trevligt är också pengar, och är en viktig faktor om man jobbar mot företag, det ska ju ge någon form av avkastning.

För ett par veckor sedan föreläste Moa Lundqvist på Fair living mässan i Luleå, en föreläsning som föll väl ut och gav många tillfällen till intressanta möten.

– Det var jättekul, det var många som kom fram och pratade och var positiva. Det kändes bra också att den är på Kulturens hus både för att den blir mer lättillgänglig men även för att miljön i sig tillåter en annan typ av inredning. Temat för mässan var hållbart, och vi använder mycket hållbara material. Bland annat använde vi oss av mycket OSB-skivor. I en klassisk mässhall ser det inte så läckert ut, men i miljön på Kulturens hus ger den fina kontraster, precis det som jag vill uppnå.

Återbruk är en viktig del i Moa Lundqvists skapande och det återkommer i flera av hennes egna produkter.

– Jag har en kollektion som jag kallar ”Nygammal”, där jag bland annat tagit gamla porslinskoppar och målat om dem så att de får ny kostym.

Och det är när hon ger sig tid att vara ledig som hon har möjligheten att testa nya material och nya tekniker.

– Då finns inga tankar på att det ska vara säljbart, utan det är bara för det egna intresset. Och det är bra att ha den stunden också att kunna jobba helt förutsättningslös med nya produkter utan att behöva tänka på att det ska vara säljbart.

Intresset för hantverk och inredning har vuxit fram under uppväxten. Med en mamma som alltid höll på mycket med hantverk och arbetar som rekvisitör och pappa som är grafisk formgivare där båda har ett stort intresse för design har det har alltid funnits med i Moas liv.

– Jag tror på att blanda, både tekniker och material. Många av mina kunder är intresserade av att veta vem som har gjort det. Se att någon har lagt sin hand på den och att man vet vem som har gjort. Att exempelvis blanda inslag från industrinäringen av allt det hårda materialet tillsammans med inslag från den kreativa näringen tror jag är ett vinnande koncept.

Framöver ska Moa satsa på att tillverka inredningsprylar för barn.

– Det ser jag verkligen fram emot, då har jag också chansen att ösa på med starka färger och udda former.

Moa Lundqvist

Bor: I centrala Piteå.

Ålder: 29 år.

Gör: Driver företaget Formation Norrland och föreläser om inredning.

Familj: Sambo Mathias Lundberg, katterna Bosse och Tage, föräldrar i utanför Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!