Ilskan drev Michael Moore
Michael Moore är förbannad.Den ilskan har resulterat i "Capitalism: A love story", hans hittills mest hårtslående film.- Man talar om USA som en demokrati, men hur kan det vara det om ekonomin bestämmer allt?
Foto: Domenico Stinellis
- Människor i USA jobbar hårt och deras liv blir förstörda av de som bara ser till profit, säger Moore, som påbörjade sin film redan innan den ekonomiska krisen slog till.
Med sedvanlig blandning av humor, ilska, agitation och konfrontationer försöker han blottställa varför ekonomin gått åt skogen i USA - och han menar att det handlar om en trettioårig utförslöpa, som började med president Ronald Regan, nationalekonomen Milton Friedman och andra.
"Ensam till vänster"
- Jag känner mig ensam på vänsterkanten ibland. Mina filmer går bra, de tjänar pengar. Så varför är det inte fler som gör som jag? säger han.
- Jag har en masspublik. Jag vänder mig till den, jag hoppas att mina filmer inte bara ska vara underhållande utan att de också ska fåmänniskor att tänka och förhoppningsvis revoltera - men på ett oblodigt sätt. Och jag tror att det redan har börjat i USA. Ni i Europa har också drabbats av den ekonomiska krisen, men ju mer ni försöker ta efter USA, desto värre blir det.
Tror på Obama
Vill han själv bli politiker? Nej, säger han:
- Jag gör film för att jag kan det och tycker om att göra det. Jag vill underhålla samtidigt som jag vill väcka.
Han är stark Obama-supporter. Kommer denne att lyckas?
- Om han får det stöd han ska ha. Han kan inte göra allt ensam. Vi som röstade på honom måste backa upp honom och ge vårt stöd. Då kan USA förändras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!