Idéer och tankar i Skjut inte på journalisten
BOKSkjut inte på journalisten!19 korrespondenters berättelser om yttrandefrihetens gränser(Atlas)
Att åsikts- och yttrandefriheten sitter trångt i många av världens länder har kampanjen för att frige den svenske journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i åtta år i Eritrea, visat på. Detsamma gör nu antologin Skjut inte på journalisten, där nitton utrikeskorrespondenter från Sveriges största medier skriver om sina riskfyllda upplevelser på fältet.
Här varvas rapporter från olika oroshärdar i Europa, Afrika, Asien och Sydamerika. Några berättar generellt om sina erfarenheter genom åren, om krångel och hinder på vägen man råkat ut för - som oändlig byråkrati, långa förhör, korruption, trakasserier, stenkastning och hot. Andra skildrar specifika tillfällen eller förlopp där brutalitet, förtryck och ohyggligheter satts i system.
Sammanhangen och länderna de verkar i varierar, ändå finns det gemensamma nämnare vad gäller arbetsvillkoren. Det värsta med jobbet, framhåller många, är att man utsätter människor man träffar för fara.
Rädslan däremot håller sig i allmänhet borta när det verkligen gäller, då skärper man sig. Och självcensuren, för några av dem på tal. En viss försiktighet kan ibland vara på sin plats för att inte bli svartlistad och utslängd ur landet.
Eva Elmsäter redogör för vad som hände vid fronten i Tjetjenien då Putin sa nej till alla medier i krigszonen. Ändå lyckades några få ta sig in för att kunna berätta vidare om förödelsen. Det är ofattbara umbäranden och lidanden folket fått utstå. I en annan riktig rysare skriver Elin Jönsson om hur hon höll på att fastna i den ryska maffians klor i en av Moskvas förorter. Och Vincent Dahlbäck vittnar om hur regimen i Sudan tryggade de utländska oljebolagens inmutningar (bland annat Lundin Oils), genom att låta milis rensa områdena - det vill säga jaga bort eller döda alla som bodde där. Själv blev han anklagad för att vara spion innan han lyckades ta sig ut ur landet. Spionmisstänkt var även Richard Swartz - Svenska Dagbladets före detta östeuropakorrespondent. Säpo kallade honom till förhör i en källare och varnade även Svenska Dagbladet för att anställa honom!
Avslutningsvis berättar Rolf Porseryd om tragedin då kollegan Ulf Strömberg sköts ihjäl i Afghanistan framför ögonen på honom. Den gången var även fotografen Martin Adler där. Fem år senare dödades han i Somalia.
Journalister rapporterar inte bara om händelser, de förmedlar också idéer och tankar. Något som anses farligt i stora delar av världen, där man skyddar sig mot ordet med censur, byråkrati, förbud och i värsta fall våld.
Om detta handlar Skjut inte på journalisten som dessutom visar med vilken professionalitet, ambition och engagemang våra utrikeskorrar arbetar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!