Horribla siffror om sextrakasserier i scenkonstens värld
Ekot gjorde en enkät som skickades ut till Teaterförbundets medlemmar och man fick 1 672 svar. Sammanställningen visar att var femte inom alla yrkesgrupper - det vill säga regissörer, skådespelare, tekniker, maskörer med flera - blivit sexuellt trakasserad.
Nästan hälften av alla kvinnliga skådespelare i branschen har utsatts för någon form av sexuella trakasserier och i närmare hälften av fallen är gärningsmännen chefer.
Och det handlar om just män som är gärningsmän.
Det är oftast en manlig kollega som kommer med sexuella förslag, ställer krav på sex för att ge någon ett jobb, och i 2,5 procent av fallen handlar det också om våldtäktsförsök.
Siffrorna är horribla.
Visst finns det en uppfattning om att det förhållit sig på det här viset. Frågan om sexuella trakasserier har varit uppe på Teaterförbundets bord under ett antal år. Man har även inlett ett samarbete med arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst för att erbjuda utbildningar om hur man ska hantera sexuella trakasserier.
Dessutom rasade en debatt om jämställdhetsutredningen Plats på scenen för något år sedan och i vinter har diskussionen om den patriarkala teatervärlden knappast gått någon teaterintresserad förbi.
Och Katarina Wennstam gav för inte så länge sedan ut kriminalromanen Alfahannen som handlar om övergrepp och matchokulten i filmbranschen.
Dessutom har studenter och anställda på teaterhögskolorna arbetat med att kartlägga och arbeta med normer och maktrelationer kring kön och genus i undervisningen i projektet Att gestalta kön. Så medvetenheten finns, men det verkar inte hända tillräckligt mycket. Ute i den bistra verkligheten finns ändå slemgubbbarna kvar.
En inte alltför vågad gissning om varför det ser ut som det gör har med strukturerna att göra.
Skådespelaryrket är ett av de yrken som har de tuffaste anställningsförhållandena med kortare eller längre kontrakt. Och allt färre har fasta anställningar.
Ungefär 70 procent av yrkeskåren är visstidsanställda på kortare kontrakt. Detta i en sektor med 6000 årsarbeten, och där Svensk scenkonst räknar med att det finns cirka 12 000 personer som är verksamma inom scenkonstbranschen.
I sådana miljöer uppstår oproportionerliga maktförhållanden och den som söker ett arbete är i en svag position.
Det kan verka som en dyster bild av mänskligheten, men finns det maktförhållanden kommer det alltid att finnas de som missbrukar dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!