Hon är bäst i världen på att bolla med vikterna

Carola Karlsson i Piteå slog nyligen världsrekordet ­_i kettlebell och tog samtidigt en guldmedalj vid SM på hemmaplan. Enligt henne är kettlebell den ultimata träningsformen som passar alla.

NÄSTA MÅL. I oktober är det dags för VM för världsrekordhållaren från Piteå.

NÄSTA MÅL. I oktober är det dags för VM för världsrekordhållaren från Piteå.

Foto:

Kultur och Nöje2016-09-24 06:00

1 Kan du förklara för dem som inte vet: Vad är en kettlebell?

– Det är som en boll med handtag, som finns i olika vikter. Den kommer från Ryssland och har funnits i årtionden, men intresset har exploderat på senare tid. På gymmen finns de i flera modeller och man kan använda dem till olika övningar. Grunden är att svinga, antingen med ett eller två klot. En fördel med dem är att de är väldigt enkla att träna med hemma.

2 Hur tävlar man med den?

– Den gren som jag tävlade i heter ”long cycle”, och innebär att man under tio minuter gör så många repetitioner som möjligt. Under repetitionen ska man först svinga klotet mellan benen och upp mot bröstet. Sedan gör man en stöt, det vill säga böjer benen och stöter upp kloten med hela kroppen så att man håller dem på raka armar. I det momentet ska kloten vara helt stilla, man får inte rotera dem. Sedan tar man ner dem mot bröstet och svingar igen. Domare avgör om repetitionerna får godkänt. En underkänt repetition kallas ”no counts”.

3 Är det första gången som SM-i kettlebell arrangeras i Piteå?

– Ja. Mitt första SM var för tre år sedan, i Östhammar. Då tävlade tjejer med ett klot, det är hyfsat nytt att vi får tävla med två. Det tycker vi är jättekul, så vi är några från Piteå som ska åka till Italien i oktober för att delta i VM, där de för första gången har två klot för tjejer. Vi är både killar och tjejer som åker, men övervägande tjejer, faktiskt.

4 Varför började du med kettlebell?

– Det hela började faktiskt i ett ­garage hemma hos Fredrik Berglund, som nu håller i klubben True Grit kettlebell i Piteå. Han har tränat MMA tidigare och ville börja träna igen, så han drog ihop ett tjejgäng där jag var med. Vi var några mammor som inte riktigt hade haft tid med träning när vi har barn och familj, men jag hade hört att det är väldigt effektiv träning. Vi körde en halvtimme per gång och märkte ganska snabbt resultat. Jag fastnade för det direkt. Det var effektivt, roligt och jobbigt.

5 Varför tror du att du har blivit så bra?

– Dels har jag en bra coach, Fredrik är en av de främsta killarna i Sverige. Dessutom är jag målmedveten och vill alltid göra bra ifrån mig. Jag tränar ganska mycket löpning, vilket också bidrar. Man får bra kondition av kettlebell, men med löpning så blir den ännu bättre, man måste orka hålla igång tempot. Jag har också kettlebells hemma. När jag känner att jag inte hunnit träffa familjen så kan jag träna hemma när de gått och lagt sig.

6 Vad har du för tips till nybörjare som vill börja träna kettlebell?

– Jag tycker absolut att man ska gå en grundkurs för att få rätt teknik. Om man gör fel kan man få ont i ryggen i stället för att bygga upp den. Sedan kan man köpa kettlebells och köra hemma om man inte har tid eller lust att åka på gymmet varje gång.

7 Är det en träning som passar alla?

– Ja, absolut, man kan vara helt otränad. Jag har haft med både min mamma och hennes väninnor, och de har inte tränat mycket i sina dagar. Våra pojkar har också tränat, de är 8 och 10 år, så vi har barn-kettlebells också. På gymmet finns alla vikter från barn 2–4 kilo, till 6 kg som är de lättaste vuxenkloten och upp till 48 kilo. Den är väldigt effektiv, både konditionsmässigt och styrkemässigt, en träning som jag verkligen rekommenderar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!