Havremagasinet ger en resa genom ljud och bild

Kontrapunkt är en uppsättning verktyg för att fläta ihop olika självständiga stämmor och få dem att hänga samman. Det är också namnet på den nya utställningen i Havremagasinet.

Foto: Samuel Nyberg

Kultur och Nöje2015-11-07 06:00

– Det är ett fint namn på utställningen över de olika delarna som hör ihop. Som Åke Hodells och Öivind Fahlströms verk, säger curatorn Mattias Nilsson.

Utställningen beskrivs av Havremagasinets ansvariga som "svindlande odyssé genom ljud och bild". Curatorn Mattias Nilsson äger Kning Disk, ett skivbolag och konstprojekt i Göteborg som ger ut skivor med experimentell musik och ljudkonst.

Pionjärer på detta område, som Åke Hodell och Öyvind Fahlström, har Mattias Nilsson gett ut och dessa två finns också med i Havremagasinets utställning.

– Ricky Sandberg såg Åke Hodell-verket på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Utställningen curerades av Eva Blom och Karin Mamma Andersson. I verket ingick hörspelet Mr Smith in Rhodesia och det gjorde ett starkt intryck på Ricky, säger Mattias Nilsson.

Mr Smith in Rhodesia handlade om den vite rasisten Ian Smith i Rhodesia. Åke Hodell lånade engelska diplomaters barn från engelska skolan i Stockholm till inspelningen.

På perfekt Oxford-engelska fick de läsa in olika budskap, som "Mr Smith is a good white man", "Mr Smith is our friend and father" och "Mr Smith is a murderer". I översättning att Smith är en god man, en vän och far och så att han är en mördare.

– Verket censurerades och fick inte sändas i Sveriges radio och förbudet fanns kvar till 1985.

Nu kan det höras i Havremagasinet.

Öyvind Fahlström har Mattias Nilsson arbetat med i utställningssammanhang och lärt känna hans ambition att använda orden likt kylskåpspoesi.

– Det som är i bokform, uppdelat i sidor, visar vi nu här i en lång svit på väggen, 18 långa rader. Varje rad har sin egen röst och man kan se raderna och lyssna på orden.

I utställningen finns också den tidiga amerikanska pop-konsten, eller egentligen innan begreppet skapats.

– Det är skivomslag förstorade och i olika kulörer. De påminner om Andy Warhols manér.

Billy Klüver var en svensk som flyttade till USA i sent 1950-tal. Han var ingenjör och intresserad av konst.

– Vid ett tillfälle satte han sig ner med konstnärsvännerna. Det var bland andra Andy Warhol, Robert Rauschenberg och Jasper Johns . Klüver frågade vad de kunde göra tillsammans, han som ingenjör och dom som konstnärer. Samtalen spelades in och blev en vinylskiva som präglades i bara 75 ex. Det spelas nu upp igen i utställningen.

Det var vid en utställning 1962 som Klüver myntade begreppet "popular things" och det sådde fröet till det som sedan blev pop art, popkonsten.

Den mest påfallande bildupplevelsen bjuder programmeraren Tarik Barri på.

– Han skapar bildvärldar till Robert Henkes musik. Efter han gjort klart här i Havremagasinet åker han till Turin för att göra en installation till Tom Yorks konsert, säger Mattias Nilsson om den holländske gästen.

I Kontrapunkt har flera verk hämtats ur samtidskonstens historia. Till den hör svenska filmkonstnären Gunvor Nelson, som drog till USA och var tämligen ensam som kvinna inom den konstart som idag kallas videokonst.

– Hela 60-talet experimenterade hon fram avantgarde-film. Hon har en så fin känsla för bilden. Hennes verk har i Sverige tidigare bara visats å Moderna museet.

Den som tar hissen i Havremagasinet möts av konstnären Peter Johansson, eller snarare av hans mun.

– I video formar han ord. Det är rena rappakaljan och han låter munnen gymnastisera efter ljuden, så det blir liksom en melodi. På vernissagen gör han det också som en performance och håller då på så länge han orkar. Tänk om det blir maraton på tre timmar, säger Mattias Nilsson och ler.

Sing-a-long är titeln på Peter Johanssons performance, som kan leva upp till titeln och bli lång.

KONTRAPUNKT

I utställningen ingår verk av: Peter Johansson, Åke Hodell (1919-2000), Öyvind Fahlström, Robert Henke, Tarik Barri, Carolina Falkholt, Gunvor Nelson, Billy Klüver (1927-2004), Andy Warhol (1928-1987), Alexandra E. Lind och Dan Fröberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!