Hårda klappar under granen

Att ge bort en bok i julklapp är populärt, men ibland kan det vara svårt att välja rätt i boklådorna. Därför delar litteraturkritikern Dan Sjögren med sig av sina bästa litterära julklappstips.

Foto:

Kultur och Nöje2008-12-16 06:00
Vårens böcker var betydligt bättre än höstens, de utländska bättre än de svenska, männens i mitt mycket skeva urval nog bättre än kvinnornas, de i Europa bättre än de som skrevs i andra världsdelar.
Fast vi börjar ändå antipodiskt. I Nya Zeeländaren Lloyd Jones underbara roman Att tro på Mr Pip läser en tillfällig lärare som älskar böcker högt ur Lysande utsikter för barnen. De kan på det viset för en stund fly från en av terror och motterror söndersliten ö till det viktorianska England med Dickens roman som tidsmaskin. Res med!
Holländaren Maarten ´t Harts roman Psalmupproret handlar om när fiskare, tunnbindare och andra obemedlade revolterade mot de styrande i en liten stad i slutet av 1700-talet. Det är en rörande och sorglig historia om kärlek, felval och faderslängtan och så sinnligt berättad att man nästan luktar fisk och tjära om händerna när man vänder blad.

Erik Fosnes Hansens roman Lejonkvinnan är en djupdykning ner i tidigt norskt 1900-tal men också en färd in i ensamhet och en rad andra tillstånd som följer av djup isolering. Fosnes berättar med suverän inlevelse om en flicka som föds luden och växer upp undangömd, mobbad och illa hanterad och formas av denna flagranta utsatthet.
Nyöversatta Ensamhetens vin av ryskan Irène Némirovsky är en strålande bildningsroman om en olycklig flicka som hatar sin självupptagna mor och ger igen när hon blir stor. Némirovsky kilar framgångsrikt ihop dessa destruktiva familjeförhållanden med de storpolitiska förloppen. Själva temat är självbiografiskt och återkommer i flera av Némirovskys böcker.
Den indiska författaren Mahasweta Devis samling Branden i hjärtat innehåller tio berättelser från Bengalen. De handlar om utsugning och övergrepp men framför allt om hur kast och religion fortfarande ohjälpligt krossar många människors liv. Historierna är sprängfyllda av episkt stoff och svänger och kränger en del, mest genom att Devi så ofta byter ton och stil mitt i berättelsen. Sådant kan vara riskabelt men Devi klarar skiftena bra.

I årets svenska utgivning imponerade Per Wästberg med sin bok om upptäcktsresanden Anders Sparrman, en fri ande som slutade som fattigläkare i Klara. Wästberg spänner en lina mellan romanens fiktiva värld och på arkivforskning grundade fakta och balanserar obesvärat mellan dessa två poler. Samtidigt handlar också Anders Sparrmans resa om stor kärlek, Wästbergs stående tema. Här kommer den när Anders tror att hans liv egentligen är över.
Det verkar också som att vi får allt fler reportageböcker. Bangs Dagbok från Berlinolympiaden 1936 innehåller en friare, mer egensinnig typ av journalistik än den vi möter idag; i sina reportage korsar hon krönika, kåseri och brev. Det är i Berlin Bang finner sin lätt halsbrytande stil där varje infall föds i ögonblicket, sprakar till och ger upphov till tankar som ofta fördjupas.
Också biografier och litterära texter med en sådan inriktning spelar en större roll än vanligt i årets utgivning. Göran Häggs Mussolini är en mycket läsvärd, halv äreräddning av den man som länge gällt för att vara en storpolitisk pajas. Häggs syfte är det gamla vanliga; att dokumentera hur makt förblindar och förstör. Samtidigt förblir människan Mussolini egendomigt opersonlig i boken, mer en produkt av sina tal och sin propaganda än en riktig människa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!