Här väntas det på Boris – inte på Godot

Becket lät de två männen vänta på Godot. Teater Scratch hakar på och låter två barn vänta på låtsatspappan Boris. "Vi kommer att slå publikrekord", säger skådespelaren Maria Gottfredsen, utan att tveka, om denna förvandling av vuxenklassikern till en barnpjäs.

Maria Gottfredsen ridkostym i ”Under mörka kvällen”.

Maria Gottfredsen ridkostym i ”Under mörka kvällen”.

Foto: Kurt Engström

Kultur och Nöje2015-09-01 06:00

Det är Ninna Tersman som gjort det som kan beskrivas som en adaptering av Samuel Beckets pjäs I väntan på Godot, gett den namnet Under mörka kvällen och låter två barn ta de vuxnas plats.

I Beckets version är det två män som befinner sig på en landsväg och väntar på en tredje man. De smågrälar, men det händer inte så mycket. Det är ett absurt drama och behållningen är dialogen kring denna väntan på den tredje förlösande mannen, Godot, men som inte kommer.

I Tersmans adaptering väntar de två flickorna på den ena flickans låtsaspappa, mammas nya pojkvän som alltid fixar allt.

– Väntan ligger i pjäsen, väntan på någon som inte kommer. Det här bli existentiellt på ett barnplan. Vad är tid, har den stannat, kan en gå baklänges, säger Maria Gottfredsen, som spelar den ena rollen.

– Här handlar det om vuxnas förväntningar på barn, barns tankar om hur vuxna beter sig, hur vuxnas stress påverkar barnen. Det blir som ett rollspel där barnen leker varandras föräldrar, säger Anna Lindblom, Teater Scratch.

Pjäsen ingår i projektet Skapande skola som kommer att genomföras i 17 skolor i Boden och Luleå under hösten och januari nästa år.

– Först få de se pjäsen, sedan bli det interaktivt och dramaövningar som sedan leder fram till att barnen själva får göra en pjäs, säger Anna Lindblom.

Angelika Alkberg ska leda barnens teaterövningar:

– Det kommer att handla om genus och om härskartekniker, hur man gör så det inte gå överstyr.

Att förvandla Beckets väntan på Godot till barnteater ser teaterchefen Dan Swärd inga svårigheter i:

– Pjäsen är för barn i åldern 8-12 år. Det är bästa publiken. De är fortfarande mottagliga och de är jätteskärpta.

– De har ännu inga fördomar om vad som är coolt, säger Maria Gottfredsen.

– Det är roligt att spela för publik som svarar när man ställer frågor. Det gör inte vuxna men det gör barnen, säger Anna Lindblom.

Och visst är det lite speciellt att spela Becket, även i en förvandlad version.

– Beckets texter är så intressanta. Här kan vi jobba med karaktärsutvecklingen genom hela föreställningen. Det är skådespelargodis. Nu förstår jag lockelsen med Godot, säger Maria Gottfredsen.

Pjäsen Under mörka kvällen har premiär i Piteå på onsdag. Sedan blir det offentlig föreställning i Övertorneå på fredag och därefter under kulturnatten i Luleå. I övrigt blir det skolföreställningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!