Hantverk - en het hobby

Fram till fredag pågår Hantverksdagarna på Hägnan i Gammelstad och både stugor och gårdsplaner är fyllda med kreativa människor. Slöjd är nämligen betydligt populärare än man tror.

Göran Sandström har varit smed sedan år 2000 och trivs med hantverket. Nu håller han också kurser för andra som är intresserade. Foto: Simon Eliasson

Göran Sandström har varit smed sedan år 2000 och trivs med hantverket. Nu håller han också kurser för andra som är intresserade. Foto: Simon Eliasson

Foto: Simon Eliasson

Kultur och Nöje2009-07-23 06:00
Ute på Hägnan i Gammelstad sjuder det av liv och rörelse. De getter och hästar som strosar runt i hagarna och väntar på nästa barnkull som vill klappa har fått konkurrens i form av andra spännande aktiviteter.
Inne i stugorna sitter konsthantverkare av alla de slag. Någon målar, någon knypplar, ett par män slöjdar i trä och en kvinna vrider sidenband till färgsprakande rosor. Vill man, kan man själv få prova på - men vill man hellre bara titta eller kanske köpa något av de vackra alstren går det också bra.
De gamla hantverken lever i högsta grad.

När jag pratar med hemslöjdskonsulenten Pia Jägstrand som är speciellt inriktad på slöjden ur ett kulturarvsinriktat och kunskapsförmedlande perspektiv säger hon att hantverk inte alls håller på att dö ut, vad än folk må tro.
- Snarare känns det som att det finns ett stort intresse nu. Fast i dag handlar det inte om att skapa saker för överlevnadens skull utan för välbefinnandets. Många tycker om och mår bra av att vara kreativa, säger hon.
Hantverkstraditioner förs ofta vidare från generation till generation, precis som på hantverksdagarna på Hägnan där de äldre visar sina kunskaper för de besökande barnen. Men numera finns också en annan stor inspirationskälla - internet. Här kan man hitta kontakter med liksasinnade och få tips och råd.
- Jag vill gärna tipsa om en sida som jag gillar själv, www.kurbits.nu, säger Pia Jägerstrand.
Där skriver sidinnehavaren "din slöjdkompis i inredningsvärlden". För slöjd är också något som vidareutvecklas.
- Man behöver inte göra som det alltid gjorts förut, utan man göra saker som behövs i dagens samhälle. Etiketter är inte alltid det viktiga, utan snarare ser man möjligheter med olika tekniker. Men sedan är det kanske inte alla som tänker på att den teknik de använder faktiskt har använts i urminnes tider. Också materialen förändras. Naturmaterial kommer ju alltid att vara populärt, men även återbruk är stort. Miljösynvinkeln, kvalitet och hållbarhet, har alltid varit stort inom slöjd, säger Jägstrand.

Användning är viktigt inom slöjd, men förstås också estetiken. Inne i Storgården sitter Eva Rönnlund vid sin knyppeldyna och skapar ett flortunnt halsband av skir guldtråd. Hon går aldrig efter några mönster, utan ritar allting själv.
Förutom knypplingen gillar Eva Rönnlund också att slå frivoliteter och brodera. Även där tänker hon fritt under skapandeprocessen.
- Jag vet aldrig riktigt vad det ska bli innan det blir klart, säger hon och skrattar.
Förr var knyppling och frivoliteter enkla sätt att skapa vackra saker för att pryda hemmen med. Det kunde bli en spets till söndagsklänningen eller kanske en liten duk att lägga på köksbordet. För Eva Rönnlund handlar det om att göra vackra saker. Och det förmeldar hon också till andra när hon själv håller kurser.
Hon har hållit på med textilslöjd nästan hela sitt liv.
- Jag är finlandssvensk och kommer från ett jordbrukarhem, så jag brukar säga att jag är född med matjord i fickorna, säger hon.
- Slöjd var något man tidigt fick lära sig.

I den gamla smedjan pågår en annan sorts slöjd. Redan utanför känner man värmen från den rykande skorstenen och inomhus står Göran Sandström i hettan från ässjan. Han smider en konstfullt smyckad väggkrok medan några turister tittar på och funderar på inköp.
Sandström har varit smed sedan 2000 då han lessnade på jobbet som IT-konsult och ville prova något helt annat. Efter några kurser i Dalarna och mycket övning i smedjan hemma är han nu så skicklig att han själv håller kurser.
- Man kan nog försörja sig som smed om man samtidigt jobbar med svetsning, det kan ju behövas om man gör takstegar och räcken och sådant. Men med konstsmide är det nog svårt. Fast det är ändå det jag fastnat för, säger han.
Krokarna, hakarna och ljusstakarna som redan ligger färdiga på borden andas kärlek och omsorg. Det är inte några massproducerade IKEA-saker och just därför tror Sandström att folk tycker om dem.
- Det är ju saker som är mer genuina på något sätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!