Hans barndoms gata inspirerade till poesi

Barndomen i stadsdelen Örnäset har inspirerat Lars Hedström till diktsamlingen Edeforsgatan 80 och andra ställen.

Barndomen i stadsdelen Örnäset har inspirerat Lars Hedström till diktsamlingen Edeforsgatan 80 och andra ställen.

Foto: Susanne Holmberg

Kultur och Nöje2018-06-12 06:00

Uppväxten på Edeforsgatan i Luleå och dess närhet till Järnverket har inspirerat Lars Hedström till att skriva en diktsamling .

Igår var det officiellt boksläpp för Lars Hedströms diktsamling ”Edeforsgatan 80 och andra ställen”.

Dikterna har inspirerats av uppväxten i arbetarstadsdelen Örnäset på femtio- och sextiotalet, där närheten till Järnverket spelade en viktig roll.

Framväxten av Örnäset med den långa Edeforsgatan i mitten är ett stycke folkhemshistoria. Området bebyggdes i rekordfart mellan 1948–­1954 för att ge plats åt alla de som sökt sig från olika håll för att bo i Luleå och att arbeta på det nybyggda Järnverket.

–Papporna cyklade iväg till Järnverket på morgnarna medan mammorna ofta var hemmafruar. Vi barn lekte ”krig” i miniformat och när vi blev tonåringar drog vi runt i gäng. Det kunde ibland vara lite hårt eftersom mellanölet kom och inga restriktioner fanns för tonåringar att köpa det. På fritidsgården ”Frilles” jobbade Elisabeth Johansson som i folkmun kallades ”Morsan” eftersom hon var som en mamma för tonåringarna. Som barn upplevde jag Örnäset som en trygg plats att växa upp på. Även om det ibland funnits rykten om sig om kriminalitet.

Lars Hedstöm är pensionerad journalist, kulturskibent och kommunikatör. Men känslan för industriarbete har alltid varit stark. Själva orsaken till att familjen hamnade i Luleå var att pappan var industriarbetare. Så när Lars var nytuexaminerad från journalisthögskolan valde han ändå att ta tjänst som stränggjutare på SSAB i cirka tre års tid vilket fick hans dåvarande chef att skaka på huvudet och undra ”vad fan ska du här och göra efter en så fin utbilding?”. Själv minns han åren som några av de lyckligaste i hans arbetsliv.

Lars har alltid haft ett stort intresse för historia, både den lokala där han forskat på amatörnivå om Järnverket och Örnäsets framväxt. Men även de nordiska grannländerna som han rest mycket i under sina år som journalist, ligger honom varmt om hjärtat. Norges motståndskamp under andra världskriget är ett ämne som fascinerar honom–likväl som norska poeter. Något som avspeglas i boken.

Det var i samband med pensioneringen från tjänsten som kommunikatör på Trafikverket för några år sedan som skrivlusten infann sig, sedan har boken fått mogna fram.

Karl Petersen på förlaget Ordfirman är mycket nöjd med valet att ge ut Lars Heströms bok.

–Örnäsets framväxt är stor kulturhistoria och passar bra in i förlagets ambition att ge ut böcker om musik och kultur, säger han.

Susanne Holmberg

susanne.holmberg@nsd.se

"Edeforsgatan, lång som en hel värld. Unghögarna dansade över asfalten. Nere på ängarna ställde arméerna upp sig det var en lek som kändes djupt in i själen. Små, små hjärtan, flykträdslan påslagen, reträtterna var språng in i framtiden"

Ur Lars Hedströms bok, Edeforsgatan 80 och andra ställen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!