Norrbottensteaterns avgående chef Karin Enberg väljer ett säkert kort för höstens barnteateruppsättning: H C Andersen. Det gör hon rätt i, för denne danske sagoskapares verk är outslitliga. Här har hon använt sig av tre klassiker: Flickan med svavelstickorna, Den fula ankungen och så Kejsarens nya kläder, allt paketerat under namnet Det magiska skåpet.
Hon har nämligen stoppat in sagorna i ett skåp och kring det finns Gustav Ekman Mellbin och Anders Öhrström i kombinerade roller som berättare och gestaltare av sagofigurerna. De presenterar sig tidigt under spelet som "handelsresande sagoberättare".
Greppet att tidvis berätta sagorna i stället för att helt igenom gestalta dem blir ibland en balansgång. Berättaravsnitten kan bli i längsta laget, men Gustav Ekman Mellbin väcker publiken med en tordönsstämma som får de allra minsta att gömma ansiktet mot mamma eller pappa. Den första rädslan hos de små byts sedan i munter entusiasm.
Greppet att placera ett tittskåp på scenen är genial. Här kan scenografin förminskas och bli hanterbar också för ett litet resande teatersällskap. I skåpet finns alla de spelplatser som hör till de tre sagorna och bakom små luckor finns rekvisitan.
Ibland brukar barnteater kännetecknas av att skådespelarna tar till lite för mycket, i tron att överspel måste till för att fånga en ung publik. Så är det naturligtvis inte. Är manuskriptet bra krävs inget överspel och det gäller denna föreställning. Gustav Ekman Mellbin och Anders Öhrström bjuder på ett naturligt och därför trovärdigt utspel som räcker för att trollbinda barn och vuxen. Regissören Karin Enberg har naturligtvis också sin del i att det blir trovärdigt.
Sedan är det ju detta med H C Andersens sagor, som står sig efter så många år och som fortfarande ger dessa igenkännanden. Vi har fortfarande fattiga flickor men utan svavelstickor, pennalismen har bara fått ett internationellare, engelskt namn och så inbilska makthavare i egenmäktiga kostymer, omgivna av ja-sägare och där alltför få påpekar den ideologiska nakenheten.
Så vi lever vidare i vår verkliga sagovärld, men vi behöver påminnas om den och det görs utmärkt i denna enaktare för en publik från 5 år till, ja vi kan väl säga 105.