Gyllenhaal väcker intressanta frågor

BOKRyssland och den svenska nedrustningenLars GyllenhaalSvenskt militärhistoriskt bibliotek

Foto:

Kultur och Nöje2008-09-18 06:00
Sedan Ryssland tågade in i Georgien har det svenska försvarets status varit hett stoff i den försvarspolitiska debatten. Resultatet har, som det verkar, blivit att regeringen tvingats göra helt om och skjuta till pengar i stället för att dra in på försvarets budget.
Rysslands allt aktivare agerande mot omvärlden har helt enkelt blivit alltför oroväckande.
Och en som har varnat för det under rätt lång tid är historikern Lars Gyllenhaal som sett den ryska nationalismen växa sig allt starkare och hur politiker som Vladimir Zirinovskij fått framskjutna positioner i rysk politik.
I sin bok Ryssland och den svenska nedrustningen har Gyllenhaal samlat ett antal krönikor som han skrivit under 2000-talet. De behandlar utvecklingen i Ryssland och Sveriges pågående nedmontering av försvaret, hur kosackerna åter fått en stark position i Ryssland, problemen med att överge alliansfriheten och så vidare.
Och man behöver knappast vara en MÖP (militärt överintresserad person) för att ta del av bokens innehåll. Den är tämligen lättbegriplig, och lättläst, för den som har ett intresse för utrikespolitik och väcker en hel del frågor - till exempel varför det varit så tyst om Sveriges roll i framtida europeiska styrkor, som ingår som en del i Lissabonfördraget.

Gyllenhaal beskriver sig som en kritisk försvarsvän och ifrågasätter en rad förhållanden. Till exempel hur det kan komma sig att Finland kan ha tillgång till 340 000 soldater, exklusive hemvärn, med en budget som är hälften av Sveriges. Sverige kan bara skrapa ihop 67 600 soldater inklusive hemvärn och i Finland har man muttrat om att Sverige låter grannländerna ta hand om försvaret. En del av svaret på varför det är så ligger förstås i Sveriges försvarsindustri och om det är något jag saknar i boken är det en mer omfattande analys om den svenska försvarsindustrins roll i det svenska försvarets ohanterliga kostnader, istället för en anmärkning här och var. För redan när JAS-projektet startade fanns det kritiker som hävdade att JAS skulle bli den svenska värnpliktsarméns död.
Men Gyllenhaal är initierad i det han skriver om och använder sin historiska kunskap för att skriva ett antal intressanta inlägg i den försvarspolitiska debatten.
Och oavsett om man är för eller emot ett starkt försvar innehåller boken en rad frågor som verkligen behöver diskuteras - inte minst den om vad Lissabonfördraget innebär för svenskt försvar i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!