"Dagbrott" beskrivs som en pjäs om gruvor, längtan och pirrig passion. I botten finns motsättningen mellan arbetstillfällen, miljö och samernas rättigheter. Historien handlar om en far och en dotter som i skogen hittar en främmande man med brutet ben. Ganska snart förstår de att han inte är den han utger sig för att vara.
I rollerna ses Sarakka Gaup, David Lennemann och Mårten Andersson. För manuskriptet står Anders Duus och för regin Sara Giese. Riksteatern producerar pjäsen i samarbete med Giron sámi teáther i Kiruna. Den har premiär i Lomma den 30 september och ges i Gällivare, Kiruna, Jokkmokk i december.
Dansbandskungen, schlagerkungen och sommarlandskungen blev också asylkungen. Det handlar om Bert Karlsson i Skara som i en bitsk och musikalisk föreställning får sitt liv skildrat, vägen mellan de olika kungarikena. Karlsson är nu den entreprenör som driver flest privata flyktingboenden i Sverige.
Pjäsen har namnet "Främling" och i rollistan finns Anna-Lena Efverman, Frida Beckman, Nils Närman Svensson, Martin Rosengardten, Gloria Tapia och Steve Kratz. Gertrud Larsson svarar för dramatiseringen och Alexander Öberg för regin.
"Främling" ges i Kalix, Boden och Älvsbyn 7-9 november. Däremot inte i Haparanda, där Bert Karlsson drev flyktingboendet i det som en gång var hotellet Cape East.
Med romanen "Tjärdalen" slog Sara Lidman från Missenträsk, Jörn, igenom 1953. Den kallades för "århundradets debutroman" och såldes i stora upplagor. Nu blir den en musikteater med samma namn och handlar liksom boken om den lilla byn Ecksträsk där en man har byggt en tjärdal som ska försörja hans skuldsatta familj. När planerna saboteras av ett illdåd sätter det igång ett händelseförlopp som skakar byn i dess grundvalar. Det är en uttrycksfull och våldsam berättelse om hopp, förtvivlan, skuld och ansvar.
Föreställningen regisseras av Carolina Frände och Joakim Rindå. För dramatiseringen står Carl Åkerlund och musiken är skriven av Jonas Svennem. I rollerna ses Andrea Björkholm, Sonia Haga, Lisette Pagler, Nina Rudawski, Maria Salah, Elin Skarin och Paula Sundberg.
"Tjärdalen" kan ses i Piteå den 2, Kiruna den 5 och i Haparanda den 7 oktober.
Norrbottens egen son Ronny Eriksson gör en ny turné med namnet "Oförhappandes". Tillsammans med musikern Benneth Fagerlund tar han temperaturen på tillståndet i landet och det handlar om stad och landsbygd, om rättvisor och orättvisor. Det blir satir, humor, ståupp och musik, både nyskrivet och hans egna klassiker.
– Min tanke är att varje föreställning ska bli unik utifrån var vi befinner oss och vilken publik vi möter, säger Tommy Eriksson i ett pressmeddelande från Riksteatern.
"Oförhappandes kommer att ges i Arvidsjaur, Jokkmokk, Kiruna, Gällivare, Kalix, Haparanda, Luleå, Boden, Älvsbyn och Piteå och på alla platser under oktober månad.
Norrbottensanknytning har också barnpjäsen "De omöjliga möjligheternas hus", som bygger på engelska teaterkompaniet Forced Entertainments succé. I huvudrollerna ses Ana Stanisic, som hade huvudrollen i Norrbottensteaterns uppsättning av "Alice i underlandet" och Linn Bjørnvik Grøder, som gick teaterhögskolan i Luleå och medverkat i pjäser på Norrbottensteatern och Lule stassteater.
Pjäsen Har premiär i Skellefteå, spelas sedan turnerar den i i Västerbotten, innan det bär av söderut. Det blir ingen föreställning i Norrbotten.