Jenny Nordmark är en av tio som tagits ut av Eva Bonniers donationsnämnd till utställningen Eva om konst och arkitektur i stadsmiljö. Till vardags arbetar hon halvtid på arkitektfirman Nordmark & Nordmark i Luleå, övrig tid som scenograf, samt konst och utställningar.
Om gästspelet hos Konstakademien säger hon:
– Jag är född och uppvuxen i Kalix och arbetar med en trilogi där sprängsten från gruvindustrin ingår. Trilogin handlar om Norrlands råvaror, hur de historiskt har präglat Norrbotten. Där finns ilskan över att vinsterna inte återinvesteras utan förs söderut till Stockholm.
Hon understryker att hon inte är motståndare till gruvindustrin.
– Men i Stockholm har man ingen koll på vad som händer i Norrbotten och om mineralpolitiken.
Det är med gråberget hon vill visa fördelningspolitiken. Gruvnäringen producerade 129 miljoner ton gråberg under 2012 och som lades på hög. 26 miljoner ton vid LKAB och 35 miljoner ton i Aitik.
– Jag har gjort ett tankeexperiment. LKAB:s och Bolidens gråberg motsvarar 5 kubikmeter per invånare i Sverige. Om Stockholms kommun skulle ta hand om sin andel skulle det bli 4,5 miljoner kubikmeter om året.
Jenny Nordmark har i sin utställning skissat på hur gråberget skulle placeras i gabionkorgar och staplas till arkitektoniska volymer för förvaring i Stockholms stadsmiljö, i mellanrummen, i parker och på obebyggd mark.
– Om volymerna är 30 meter höga, 30 meter långa och tio meter breda skulle det behöva byggas 500 sprängstensvolymer per år för att härbärgera stockholmarnas andel av gruvavfallet. Det motsvarar det årliga målet för antalet nybyggda flerbostadshus i Stockholm.
Förutom att skicka gråberget i stället för vinsterna till Stockholm, vill hon också med sin utställning visa gruvnäringens effekter, hur Kiruna måste flyttas och gruvan i Pajala som gick i konkurs och där ingen står som ansvarig för återställningen av marken.
Den nedlagda Pajalagruvans anställda står också utan arbete.
– Stockholm ser bara framsidan av gruvnäringen.
Det är baksidan hon nu bär in i konstens finrum, i anrika Konstakademien. Fem korgar med gruvavfall bland skulpturerna i Nikehallen.
– Det är det första som kommer att möta besökarna och de blir säkert många då det samtidigt pågår en utställning av Auguste Rodins skulpturkonst.
Så här förklarar Jenny Nordmark varför hon skapat den utställning som valdes som en av tio vinnare av de 182 bidrag som lämnats in.
– Det handlar om fördelningspolitik och det här är ett radikalt sätt att lösa den på. Behålla vinsterna och skicka gråberget. Jag brinner för ämnet. Kommande delar i trilogin kommer att handla om skogen och älvarna.
Det står på programmet nästa år och då kommer det att bli en färd längs Kalix älv på nationalälvsdagen.
– Det är ju liksom min älv. Sedan ska jag göra en performance på ett nyavverkat kalhygge.
Det är inte första stora utställningen för Jenny Nordmark. År 2012 var hon med när arkitektbyrån Nordmark & Nordmark ställde ut på Venedigbiennalen.