Gröna fingrar sätter färg på påsken

Låt våren flytta in till helgen! Blomsterexperten Ellinor Berggren tipsar om hur du med enkla medel kan skapa en egen glädjespridande färgbomb inför påsken.

Ellinor Berggren.

Ellinor Berggren.

Foto: Josefin Wiklund

Kultur och Nöje2016-03-19 06:00

Frasiga tulpaner, söta minipåskliljor, eleganta pärlhyacinter. Vårblommornas tid är här, och till påsk vill vi gärna ha mycket av den varan.

Ellinor Berggren är en av ägarna till Piteå Handel och trädgård i Öjebyn och har jobbat med blommor och blad i nästan hela sitt liv. Hon kan allt om hur man skapar vackra blomsterarrangemang med personlig touch. Hennes nyckelord är att våga.

– Bort med det minimalistiska och ös på. Ingenting är rätt eller fel, gör som du tycker. Vill du sätta lökar i sopp­skålen, så gör det. Gör inte för smått, gör ordentligt i stället. Stort syns, det drar ögat till sig.

– Och blanda friskt. Ju mer hysteriskt desto bättre. Det ska vara rufsigt , sådan är påsken. Tänk rufsigt och rörigt, mata på med färg och form, säger hon innan hon går loss på ett påskarrangemang i tre våningar med en rostig krukkombination som bas.

I botten lägger hon blomjord, där hon trycker ner en pärlhyacint, minipåskliljorna tête-à-tête, och krukväxten ”plättar i luften”.

– Det går bra även med såjord. Lökväxter har allt de behöver i själva löken, så jorden är bara till för att hålla växterna på plats.

På toppen strösslar hon lite orkidéjord, för utseendet skull. Den innehåller bark och är lite grövre med mer struktur, vilket ger en snygg yta.

– Sen är det bara att ösa på med mossa, pinnar, kottar eller vad som helst. Gärna någon sak som bryter av, inte bara växter. Vaktelägg, en vas, en rostig tupp eller ett garnnystan. Släpp loss fantasin, råder hon.

Hon avslutar med att lägga lite gul sisal i kanten och berättar att ett blomster­arrangemang håller längre om det får stå svalt på nätterna.

Vilken är din favorit bland påskblommorna?

– Jag tycker mycket om ranunkel, det är en fantastisk blomma. Jag kan inte säga att jag har någon favorit, det finns så många. Men ranunkel är bara underbar, bara skitsnygg. Alla vårblommor är så fina. Ranunkel, anemon, påsklilja, pärlhyacint, säger hon.

Vad är årets trend när det gäller påskblommor?

– Blått är inne i år, duvblått. Och brunt. Naturmaterial som trä och sten är inne. Det där blanka, svart-vita håller på att försvinna. Det ska vara rufsigt och naturligt.

Hemma hos Ellinor Berggren är det lökväxterna som står i centrum till påsk. Blommor som amaryllis, tulpan, hyacint och påsklilja är alla lökväxter.

– Jag har mycket lökar liggande på bordet, i grupper. De är så praktiska. Många gör felet att sköta om dem för mycket, då blir de lätt vattensjuka eller två meter långa. De är de enklaste som finns, för de mår bättre om man inte gör någonting. Man kan sticka in en ståltråd i löken och hänga upp den som en vepa på gardinen, det är jättehäftigt. När stjälken växer börjar den sträva uppåt.

Själv får hon inspiration av att vara ute i naturen, där hon ofta tar promenader med sina hundar eller kör en sväng med fyrhjulingen.

– Det bästa är att bara gå ut i skogen och börja se. Se på mossor, roliga kvistar, grenar. En död gran full med mossa kan vara jätteläcker. Det viktigaste är att man öppnar ögonen för det naturliga. Vi jobbar ju med världens vackraste material, så är det ju. Det är inte svårt att bli inspirerad.

– Grejen är att tänja på gränserna och falla ur ramen. Det är det som är häftigt, att det inte ser ut som för alla andra, att man inte jobbar på samma vis. Det ska sticka ut lite, och det gör det så länge hungern finns.

Hon tycker också att man ska titta i skåp och lådor, och använda det man har hemma.

– Plocka fram allt fint och börja använda det. I gamla vackra vinglas kan man bara peta ner lökar, eller i fiskskålen. Ta fram matserviser som bara står, och använd grejerna. Och skäm bort er med blommor. De är som en godispåse, man blir glad.

– Köper man hem blommor så vill man göra fint i hela hemmet, så det är en bra motivation att komma i gång med städningen eller sorteringen som känns trist. En blombukett kostar kanske 350 kronor, och håller säkert två–tre veckor. Det tycker jag att man ska unna sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!