Domprosten heter Mats Hermansson och "Greider-Jesus" är en av 25 målningar han ställer ut i domkyrkan.
– Jag letade efter en fåraherdetyp i flanellskjorta. Då hittade jag en bild av Göran Greider. Han har ju alltid flanellskjorta. Jesus brukar vara spenslig typ, men det här är Göran Greider. Titeln Greider-Jesus är lite inofficiell, men han vet om målningen.
Mats Hermansson förklarar att han började måla för han var så dålig på att stava när han gick i skolan. Fina bokstäver och teckningar kompenserade att han stavade illa.
Sedan har målandet fortsatt även när han blev präst.
– Först målade jag rivningshus. De senaste 20 åren har jag gjort presenningsikoner, inspirerad av den österländska kyrkans ikontradition.
I domkyrkan smälter de in i den kyrkliga miljön, men Mats Hermansson hade helst sett att de hängt någon annanstans.
– Mina bilder är så snällt kyrkliga så de borde vara någon annanstans än i kyrkan. På varuhus eller köpcentrum.
Snällt kyrkliga?
– Dom är lite tama, vingklippta, kyrkligt anpassade. De borde vara mera utmanade om nutiden. Flyktingkatastrofen i Medelhavet skulle fylla våra kyrkväggar och påminna oss om hur det ser ut i världen. De här bilderna passar i ett köpcentrum där folk idag firar sin gudstjänst.
Men så snäll är inte domprosten i sina målningar. En stor presenningsbit som placerats nära altaret i domkyrkan föreställer Jesus med en regnbågssymbol.
– Jesus är här klädd i rosa, som i gaykulturen. Jag visade målningen i domkyrkan hemma i Visby och efter det är det några kvinnor som vägrar gå i kyrkan och som nu säger att man måste vara homosexuell för att gå i kyrkan. Kyrkan har en tarvlig och smutsig historia mot dem som har annan syn på kärleken, på homosexuella.
Oro för att folk lämnar kyrkan också i Luleå kommande gudstjänster under utställningstiden?
– Nej, och gör de det då är det något hos dem som vi inte kan rå över. Alla dessa målningar symboliserar kärlek och värme. Bli förargad över det är knepigt, säger domkyrkoprästen Yvonne Steinwall.
– De får ta upp det med sin terapeut, säger Mats Hermansson.
– Eller med Gud själv, tillägger Yvonne Steinwall.
Mats Hermansson skulle gärna se mera bilder i kyrkan och mera musik.
– Det pratas för mycket i kyrkan, det är för mycket ord. Det är baksidan av den lutherska traditionen. I andra kyrkor är det liturgiska dramat som en teater. Vi lyssnar på en som pratar. Det är för lite drama med bilder och musik.
Mats Hermansson har ställt ut sina presenningsikoner på många platser i landet och även i Tyskland och Jerusalem. De 25 målningarna i Luleå domkyrka beskriver han som en "domkyrkoockupation" och de kommer att hänga kvar till den 15 maj.
Att måla på gamla presenningsbitar är lite speciellt. Mats Hermansson gör det med oljefärg blandad tunn med mycket terpentin.
– Här är en presenning som legat ute och förmultnat. Den ser ut som en gråsäl. Det är en del av konstverket, själva tyget är det fina. Så bilderna jag målar krymper och passepartouten blir bara större och större.