Gott nytt år – på persiska

I dag välkomnas det nya året 1394 med stor fest på Kulturens hus. Och redan innan portarna öppnats är det klart att Nauruz-festivalen kommer att slå nytt rekord. ”Vi räknar med över sexhundra besökare”, säger Prince Abbas Husseini.

Foto: EIJA DUNDER

Kultur och Nöje2015-03-21 05:00

Afghanskt kulturcenter i norra Sverige, vad är det för någonting?

– Syftet med föreningen är att arrangera fester och högtider och ge chansen för andra nyanlända att kunna fira sin högtid här i Sverige. Våra högtider är okända för de flesta svenskar och vår tanke är att även de ska ha möjlighet vara med oss och fira.

Hur länge har föreningen funnits?

– Det var 2013 som vi registrerade föreningen för att kunna göra det mer organiserat. I dag har vi cirka 500 medlemmar och de allra flesta av dem är ungdomar.

Den här lördagen arrangerar ni Nauruz-festivalen för att fira nyåret 1394, vad betyder Nauruz?

– Det är persiska och betyder ny dag. Det är en jättestor högtid för oss. Tanken är att få en ny chans från Gud att ordna till sitt liv, en nystart om du till exempel har problem som måste lösas. Tanken är också att man ska få en rolig start på året och att det den glädjen ska finnas kvar till nästa nyår.

Vad kommer att hända i kulturens hus under festen?

– Det blir sång, dans och teater som både har ett budskap och humor.

Elaha Soroor kommer att uppträda, vem är hon?

– Varje år har vi haft artister som uppträtt under festivalen och i år ville vi ha en kvinnlig artist. Elaha har varit med i ahfganska Idol men bor i London. Det har kommit önskemål om fler kvinnliga artister och vi tror att det kommer att bli jättebra med Elaha eftersom hon är ett välkänt namn för många.

Hur är intresset för festivalen?

– Det har vuxit för varje år. För tre år sedan hade vi 350 besökare och i år räknar vi med över 600 och nytt rekord. Det beror på att festivalen blivit kändare genom åren och givetvis på att Elaha kommer. Alla är jättenyfikna på vilka låtar hon kommer att sjunga.

I vilka länder firar man persiskt nyår?

– Det är jättestort i Iran där de har ledigt i 13 dagar och firar varje dag. I Afghanistan firar man också högtiden och i vissa delar av Pakistan.

Vilka traditioner är kopplade till själva festen?

– En av dem är att nyårsbordet ska dukas med sju saker som börjar på bokstaven S. Varje år har vi en symbol i form av ett djur. I år är det ett får, förra året var det en orm. Vi har försökt hitta ett får att ha på scenen men det fungerade inte så vi ska försöka lösa det med en bild.

När kom du till Sverige?

– För sex år sedan. Jag är född i Ahfganistan men uppvuxen i Pakistan. Jag har bott i Kalix men sedan två år bor jag i Luleå och läser på universitetet.

Firar du både svenskt och persiskt nyår?

– Ja, jag firar till och med jul men utan skinka.

Tycker du att det svenska sättet att fira nyår känns konstigt?

– Nej inte alls, vi har kristna i Pakistan så jag är van vid den här typen av nyårsfirande. Det var inte någonting nytt för mig när jag kom till Sverige. Men den här grejen med att en del dricker alkohol och är helt borta i huvudet finns inte hos oss. Vi försöker hela tiden vara medvetna om vad vi gör. Det kändes lite konstigt för mig att folk var jättetrevliga under nyårsaftonen men en helt annan person dagen efter.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag hoppas att det kommer mycket folk i alla åldrar till Kulturens hus under Nauruz-festivalen. Jag personligen tycker det är jätteintressant att få lära sig mer om andra kulturer och hur man firar sina högtider. Det är inspirerande och jag försöker delta i sådana här festivaler för att lära mig mer.

0920-26 28 31

Prince Abbas Husseini

Ålder: 22.

Yrke: Studerar på LTU.

Från: Pakistan, bott i Sverige i sex år.

Aktuell: Engagerad i Ahfgansk kulturcenter i norra Sverige som i dag arrangerar Nauruzfestival på Kulturens hus med anledning av det persiska nyåret 1394.

Övrigt: Nauruz är ingen religiös högtid utan firas av alla, oavsett vad man tror på. Högtiden har firats i över två och ett halvt tusen år. Det startade som en jordbruksfest för att fira ankomsten av våren och varmare tider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!