Genom kartans tecken till mänsklighetens historia

Magiska tecken och dolda nycklar. För några låter det som en fantasivärld, men det kan röra sig om något så vardagligt som en karta. Och kartan ger konstnären Carl-Olof Tronje möjligheten att utforska det okända.

Foto: Göran Ström

Kultur och Nöje2009-04-29 06:00
Kartans stiliserade värld kan tyckas enkel, rent uttrycksmässigt sett. Men för den som är obekant med dess teckens betydelse kan den framstå som något magiskt, som nyckeln till förborgade hemligheter. "Vissa kartor som gestaltar den konkretaste verklighet, ger istället intryck av abstrakta mönster", skriver Tronje i sin programbeskrivning.
Kartan rymmer inte bara geografiska riktmärken, den kan även berätta om ekonomiska situationer, befolkningsstatistik, eller till och med epidemiers utbredning. Ibland ritas kartor också om, efter ofta hemska händelser.
- Ibland har man ju sett filmer där generaler stått och pekat på uppsatta kartor och ritat in nya frontlinjer, säger konstnären Carl-Olof Tronje och menar att kartritningar berättar så mycket mer än geografi.
Den kan rent utav vara nycklar till mänskligheten - till historien och till en ännu okänd framtid.

På sin utställning på Konsthallen i Luleå ställer Tronje ut en del bilder där han scannat in bilder av gamla ballongkartor som ritades av Heinrich Neuhaus på dennes luftfärder över städerna 1870. Tronje har sedan tolkat bilderna som han själv velat och målat färgmönster ovanpå.
Men här finns också en slags collage, där kartorna införlivas i mänskligheten på ett större sätt. Människoporträtt, dagboksanteckningar, reflektioner och bilder från barndomen binds ihop med kartbilderna, som ett ode till den lilla människan i den stora världen.
"Lukter, ansikten, möten, städer, landskap - kartan kan innehålla alla slag av minnen", skriver Tronje vidare.

Allt eftersom intresset för människan har växt så har också intresset för att skapa historiska återblickar på andra sätt ökat. Till exempel när Carl-Olof Tronje flyttade från Jämtland till Roslagen och upptäckte en medeltida kyrka.
- I taket fanns ett myller av bilder, nästan som om målarna varit rädda för tomheten. Det såg ut som att taket var tatuerat och på något sätt hittade jag en koppling till de grafittibilder jag jobbat med tidigare. Fastän det var allvarliga motiv så kändes det lekfullt och jag blev fascinerad över att det också kändes så modernt trots att det var 500 år sedan det målades.
Tronje bestämde sig för att arbeta vidare med bilderna han sett och skapade en svit om fyra målningar där han hämtat delar av motiven från kyrkan och införlivat dem i nya sammanhang.
- Att det finns saker man inte vet svaret på eggar min fantasi. Och ibland kan man inte hitta svaret, utan man får ställa en fråga istället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!