Frida, 27, ­­– en hemkär nybryggare

Hon var egentligen mer intresserad av mat och vin. Men ödet ville annorlunda.Snart levererar Frida Andersson, 27, det första skummande ölet från sitt nystartade bryggeri i Svartbyn.Och hennes intresse bara växer.– Det är omöjligt att inte bli en nörd i den här branschen, säger hon.

Andersson, bryggmästare på nystartade Tjers Bryggeri i Överkalix.

Andersson, bryggmästare på nystartade Tjers Bryggeri i Överkalix.

Foto: Kurt Engström

Kultur och Nöje2015-01-17 05:39

Bryggverket ochde åtta jästankarna levererades från Tyskland i slutet av november medan kylanläggningen kom en vecka före jul. Och nu ­– ett år efter att hon bestämde sig för att starta ett ölbryggeri i Svartbyn ser Frida mållinjen.

Jobbet med att ta fram smaker påbörjades redan förra sommaren då Frida startade sitt experimenterande med ingredienser som enbär, enris, svarta vinbär och tjära.

Hennes främsta drivkraft är att framställa öl med stark koppling till hemkommunen. En Pale ale och en Indian pale ale som först ska kokas i sex timmar och sedan jäsa i tre veckor.

Provbryggningen med den nyinköpta utrustningen gav ett positivt resultat.

– Jag tyckte det kändes svårt i början men man har fått lära sig hur processen går till efterhand. Och ju mer man lär sig om hur man kan påverka smakerna desto roligare blir det, säger hon.

Under hösten och vintern har även varumärket och företaget har fått en egen igenkännande logotype.

Ett tag var tanken att företaget skulle heta Arctic Beer, men det internationella namnet fick ge sig för Fridas starka rötter till hembygden. Hon är uppvuxen i Grelsbyn på gården Tjer och kallas av lokalbefolkningen för Tjer-Frida.

Att företaget har en historia och bakgrund som kopplar till namnet betyder mycket för henne personligen och hon tror även att det är positivt för marknadsföringen.

Etiketterna kommer att bära företagets logotype samt någonting som kopplar till smaken. Namnen på respektive ölsort kommer att skrivas på Överkalixmål.

– Jag vet av egen erfarenhet hur viktig etiketten är. Den får inte vara tråkig utan den ska göra folk nyfikna, säger Frida.

Från början var Frida Andersson ingen ölfantast. Hon gick sommelierutbildningen vid restauranghögskolan i Grythyttan och var mer inne på vin och mat. Under utbildningen hade hon endast en tvådagarskurs om öl och ölframställning. Tanken på att brygga öl började gro på allvar när Frida under utbildningen gjorde praktik på ett vineri i McLaren Vale i södra Australien.

Hennes bror Johan Andersson äger lokalerna i Svartbyn där det nya bryggeriet finns. Här bedrevs under många år maskodling innan företaget stängde ner och flyttade söderut. Nu har lokalerna fått en rejäl uppfräschning. Golv har flytspacklats och målats och även väggar och tak har fått ny färg.

Förutom framställning av öl så kommer Frida att erbjuda ölprovning och kurser och under sommaren kommer hon att hålla öppet för turister.

Redan innan all utrustning var på plats hade Frida förfrågningar från flera restauranger i Norrbotten. Målet är också att komma in i systembolagets sortiment.

Hon kan sälja direkt till systembolaget om det finns en förfrågan från kunderna. Om hon vill att det ska gå att köpa i hela Sverige måste hon frakta ölen till Systembolagets varudepå i Örebro.

Frakten kan bli dyra men Frida tror att hon kan hålla ner kostnaderna genom sina kontakter i åkeribranschen.

– Man vill nå ut till så många som möjligt och de flesta vill köpa hem sin favoritöl istället för att behöva gå på restaurang varenda gång man vill dricka den, säger hon.

Investeringskostnaden ligger på 700 000 kronor och produktionsvolymen kommer under uppstarten att vara 1 000 flaskor per vecka. Frida säger att hon har stor fördel av den relativt låga lokalhyran. Enligt hennes beräkningar så ska hon kunna ta ut en lön ur företaget när det väl har rullat igång, men trots kalkylen så finns det stunder när hon blir osäker.

– Visst har man funderat på vad det egentligen är man har gett sig in på. Varför kan jag inte ha ett vanligt arbete som är betydligt tryggare än det här?

Lanseringen av hennes första ölsorter kommer troligtvis att äga rum på en restaurang i Luleå. Sedan i höstas finns Tjers Bryggeri på facebook där man kunnat följa utvecklingen i den gamla ladugårds­längan i Svartbyn. Från spackel och färg till glänsande jästankar från Tyskland. Och slutligen skummande öl med en tydlig prägel av Överkalix och Norrbotten.

Många är förväntansfulla.

– Jag har fått många positiva kommentarer av folk som tycker att det är kul och att jag är modig som vågar satsa på det här, säger Frida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!