– Jag har jobbat på precis som vanligt. Det är nog bra att ha något att tänka på. Genom musiken kan jag få ut mina känslor och tankar. På så sätt har det var till stor hjälp i sorgeprocessen, säger han.
Simon IssátMarainen föddes i Nedre Soppero, är jojkare, poet och skådespelare. Att han skulle bli kulturarbetare är kanske inte så konstigt eftersom han bokstavligt talat föddes till det. Han är son till författaren Thomas Marainen och silversmeden Randi Marainen. Mellan åren 2004 och 2006 jobbade han på Sameradion, och 2007 fick han Norrbottens läns landstings Rubus arcticusstipendium.
Ikväll sänder SVT första delen av dokumentärfilmen Från Sápmi till Botswana. I den får tittarna följa Simon på spelningar med hans band Ára, kalvmärkning, möten med Sanfolket i Botswana och upp på fjället för att färdigställa sin bortgångna brors stuga. Bara två veckor efter att filmandet av dokumentären avslutats, tog Simons andra bror sitt liv.
Genom ett projekt av Norrlandsoperan besökte kulturarbetare från Sanfolket i Botswana förra året Umeå. Där mötte de samiska kulturarbetare. I höstas åkte de samiska kulturarbetarna till Botswana.
– Det finns likheter mellan alla urfolk. Likadant tankesätt, och även stora likheter uttrycksmässigt.
I december åkte de andra medlemmarna i Ára upp till Simon i Soppero för att färdigställa ett nytt album. Men eftersom Simon ganska nyligt fått beskedet om sin andra brors bortgång lades arbetet på is.
– Under påskhelgen gör vi ett nytt försök. De kommer upp till Soppero igen, och vi startar med att prova materialet, och sen börjar vi spela in.