Från kunskap till förståelse
Vi har gått från energisamhälle till kunskapssamhälle och nu har pokémongenerationen vuxit upp. De är ockå de som härskar i det nya förståelsesamhället. Det menar framtidsanalytikern Troed Troedson som höll den första föreläsningen på biblioteksdagarna i Luleå.
Foto: Bengt-Åke Persson
Men kunskapens betydelse håller på att devalveras enligt Troedson. Inte så att den blir värdelös, men när alla länder har nått en hög nivå av kunskap kommer andra faktorer in och blir viktigare.
- Vi har mer kunskap än vi "behöver" och värdet på kunskapen är på väg ner i backen. I stället är det kommunikation som människor måste vara bra på. De som är 15 nu är den första generation som har mer nytta av kommunikationen än av kunskapen, säger Troedson och raljerar över Jan Björklunds förhållningssätt till skolan.
- I skolan beslagtas mobiltelefonerna, medan företagen sparkar de som inte kan sms:a under bänken. Vad det egentligen handlar om är att "kunskapsgenerationen" inte förstår sig på "förståelsegenerationens" sätt att tänka. I förståelsesamhället är kommunikation och nätverk viktiga. Sambandet mellan de anställdas nätverk och företagens vinst är redan nu starkare än sambandet mellan vinst och kunskap. Anställda med långa kontaktlistor på msn och många kompisar på Facebook är mer värdefulla än de med kort lista, säger han.
Troedson menar också att det nya samhället innebär en slags kortsiktighet där kunderna inte är trogna, till skillnad från kunskapssamhällets tankar om långsiktiga relationer mellan kunder och företag.
Kunderna vill ha valfrihet och företagens enda möjlighet att överleva är att vara det bästa valet varje dag och han förutspår att de nya beteendemönstren också kommer att påverka vår demokrati i allt större utsträckning.
- Förut var väljarna trogna de stora partierna. Men nu kommer vi nog att få se fler små partier som dyker upp och att väljarna går över blockgränserna på ett helt annat sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!